做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
開頭都算努力?但食左幾次白果之後就開始灰
不過我覺得自己做一間公司既Agent唔係好岩我成日都講其他公司好啲lol
其實俾你賣多幾間嘅plan都好,咪又係用A公司打B公司
想問吓如果有朋友做咗保險之後
成日都強調自己係專業人士
又話咩要考牌同醫生一樣
仲話專唔專業係睇嗰個經紀 就好似醫生都會有庸醫一樣
唔好一碌鳩打一船人
我應該點樣駁佢只係同一般垃圾冇乜分別
利申 淨係同佢講咗佢個牌咩人都考得到 醫生嗰個唔係
事但啦.
總之個個都話自己煲緊幾單大單啦
咁係你做唔到ja....
搵返自己嘅目標
唔係搵錢個啲
例如平均每日見幾多個人 學啲咩新嘢
冇儲蓄人壽+危疾.
有樓就跟個還款額買. 有每年遞減保額既保單既.
如果冇樓. 以前保險公司, 同埋我出街俾人SALES. 保額最基本都係用你10年人工嚟計.
你同佢講做保險咩學歷 做醫生咩學歷
其實佢冇錯架 專唔專業真係睇個經紀
有同事本身係會計師之後轉左做保險
佢對啲數字特別執著 會比較唔同產品既優劣 回報率等等 呢啲經紀咪專業囉
但更加多既係Fg入去做 因為簽得多單而變得專業
咁呢啲係手法專業定個人專業都自己知啦
其實有乜好駁,問佢一年搵幾多,多過醫生律師未囉,牌只係入場券,上到位先叫好野
保險要考cfa大把大學fg/intern做
Ching唔使咁撚曲呀嘛
我自己仲係學生未開始真係搵錢
無資格用呢樣嘢審佢
有幾難做醫生仲難
你答佢:專業唔專業唔係自己講 而家我覺得你唔專業啊
交友app 好多financial planner 囡囡水你簽保險
所以唔好諗住做保險嘅必然係狗,就算全部都係保險狗,都有搵多你好多錢嘅保險狗。

再犀利d嘅賺到錢再做其他生意,賺更多嘅錢,到時佢都唔需要話你聽佢係做保險嘅

自己叻就唔需要踩低人,努力讀多幾年書先喇世侄
倫敦金/保險樣 其實全部都係雞 同佢地2000 1Q 無咁嬲
你以為有得屌,唔好咁天真喇
Ching其實我真係無意踩低我嘅朋友
我只係睇唔過眼佢入咗行一個月多啲
就已經係咁話自己好專業想show off咁撚樣
但前提係佢做咗三個月之後都係零收入咁滯
咁呢樣係行內嘅搵客方式,你唔信唔緊要,其他人信左就有機會幫襯佢,無仇無怨嘅咪放人一條生路囉
俾我屌下先啦
另外,我想問下其實我直接唔交保費等佢自己cut得唔得架?
請確保無用信用卡或者戶口自動轉賬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞