做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
好專業中環班垃圾IBANKER都唔係我地financial planner 果皮
另外仲有team嘅top 區嘅top 公司嘅top 識睇數字嘅就會知佢地幾勁,所以條數唔係特別勁嘅,拎到獎通常會遮數字
千祈唔好買 自己搵下原因
醫保買邊間好?
你貼個tg 等agent sell你喇
大學同中學學歷入去做係咪無分別
有,人脈唔同

有d團隊又會標磅全team都大學生,唔係都讀到係
I mean份工係咪完全唔使hard skills嗰啲
中學學歷都可以做到AIA
你咁問都好空泛,大學都冇話有專科係讀保險,好話唔好聽做保險都係sale,睇你講得有幾好,再好d有人會做埋PowerPoint ,咁或者上過大學會做得叻過中學掛

計數叻唔叻就睇你行理性銷售定感性銷售,
冇話一定要識計數
On9 network 先係佢地勁嘅地方
Fg 以為自己讀左十幾年書好威
但大媽用左二三十年建立network
你話邊個做保險有用啲

邊得黎咁多運
其實強西金過俾friend 又真係唔mind 嘅
反正倒落海既錢唔知益邊條蛋散
搵到20幾人幫佢搵錢都係冇腦

又唔見有人幫你搵錢

On9
就算俾你考到都掛唔到牌啦 唔好玩啦 你估金融業真係包埋保險咩 唔好洗埋自己腦啦 乖乖地r客好過啦
我有個fd都係保險狗 開口埋口都話買保險無死架
仲話你身邊啲朋友一定無買保險 賺緊架
就連我個妹生仔都唔放過 話買份保險將來可以供佢去外國讀書 最好三歲前買 保多啲架
我想問買咗份保險係唔係真係可以供個仔去外國讀書
?_?
其實d人都唔明人地背後做左幾多野,淨係睇表面人地符碌
Kol 最有價值嘅地方係名氣係多人識,將佢變錢唔係好合理乜

又唔係迫你買,免費有女睇你仲想點
街市賣菜同ibank 範數都客路都唔同 有咩好比
呢d儲蓄plan用時間換錢,由出世開始買係可以到有需要用時碌大佢嘅。

而且呢d儲蓄plan係俾d冇自制能力洗腳唔抹腳嘅人買,逼佢地剩錢,唔儲就唔知洗左去邊,個客都認同呢點嘅佢地都會買。
原來係咁
老實講保險呢個product 本身冇問題
有問題係銷售手法
d cold call 真係好煩
我係想買既,都唔會搵cold call 黎果個啦
都係果句,要比較咪睇糧單,睇揸咩車、住咩樓,大話怕計數,住邊要租黎充大頭都唔係舒服嘅事
唔一定!儲蓄係長線投資 用時間換錢,擺得越耐越多錢啫
但佢寫包單話可以供去外國讀書就一定錯,投資有贏多贏少。條友分明無講清楚啦!為sell而sell,誠信都有問題啦
理論上agent會陪你claim同寫紙claim專業d
同埋正常佢知點claim會 claim足d
百貨應百客,有人唔想朋友知自己家底,真係會幫襯cold call
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞