做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
所以咪要保險
係喎
我諗法真係同你一樣
我都差唔多走
佢地係做公司架 咁每個月供 每個月抽
有幾個offer 左個plan: 危疾+醫療+意外
千幾蚊個月度, 全部基本plan, 50萬保額。
所以考慮係醫療plan 投資多d, 保障多少少
醫療plan有無咩要注意?
我又唔想問agent, 廢時俾佢宰
非原po 盡力答
1. 係 但你預危疾嘅保費貴D
2. 危疾保額通常以3-5年年薪去計 維持返你嘅生活水平
e.g. 月薪16k-> 16,000x36=576,000->齊頭60萬或者轉美金 ($75,000)
3. 注意 醫療係實報實銷 用左幾多就claim幾多
但爆左額就要自費 尤其雜費個D好易爆
4. 無話邊間易claim D
最重要係睇agent有無責任心
同埋客人買單個陣有無如實申報身體情況
另外 90日等侯期內 身體有事係唔賠
所有公司都係咁
你而家傾緊邊間?
自願醫保有靈活計劃 幾抵玩
咁做MPF半自遊行嗰啲冇乜肉食咋喎
佣俾佢賺冇問題,但機制上係咪要靠agent通傳先claim到?
保險狗生存rule no. 1
做保險狗最緊要識呃呃氹氹
就好似呃閪屌咁甜言蜜語避重就輕蜻蜓點水
要唔要扣稅,如果一年交得多稅買退稅年金好啲

如果唔多,自願醫保你可以當係旁身。如果買嚟係想包障醫療需要,建議都係買返醫療
係啊 最多收1%
真係無肉食
中間要做好多嘢
所以如果身邊有朋友仔幫你整MPF又整得好好睇睇
你地不妨考慮下幫襯朋友仔吖
就係想避免呢個情況
聽講佢哋每年都要請啲新人
12-15%
其實我未同agent 傾, 只係whatapps 報左個價黎
一間係宏利, 保誠,
好驚俾人呃
下星期要同agent 傾, 但我又敢太信佢地。始終佢地係要搵食為主。
自願醫保有靈活計劃,
我望過下, 好似每間都有一個plan 係專係for 自願醫保。但唔太知詳情
所以保險仔只會俾社會淘汰, 開始D人醒左 了解多左, 識得自己上網投保
同埋保險好多產品根本就係垃圾, 特別係基金個D
個基金係勁既, 好似契媽咁 自然個個仆去買啦
洗撚D 垃圾保險仔 左水右水 呃人去買咩
日日都請架啦
好朋友咪冇所謂
但唔該唔好隱暪 抽幾多,知道d咩要講晒出黎
唔好扮晒野懶正面話冇錢賺 幫到人自己都開心果d 19野
好嘔心
可以 而家好多公司都開發網上claim
其實識claim嘅agent同唔識claim嘅爭好遠
有agent嘅 真係唔好嫌麻煩 一定要搵agent 而且佢份佣包左幫你架嘛
屌我都係有呢份獵奇心態想見識下呢行實際運作
請下線 你下線有單
做teamhead又有得分

所以有啲agent話自己一個月唔跑都有幾萬 被動收入
邊有咁多
屌咁你肯定唔係保X AI_ and AX_
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞