做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
熟行既網上投保實好架,平咁多,你睇下bowtie 就知

我係呢個行頭打滾左好耐,broker, insurer, bancassurance , reinsurer, Risk , regulatory body咩position 都識人
咁如果好似我依啲外行人網上投保, 將來claim 錢會唔會好難搞?
唔好講到claim 錢,就連買咩買幾多隻plan 靚唔靚你跟本都唔識分,保險係好蝦外人架,你冇information 蝕章好多
巴打,追咗post見你對保險好有經驗,可唔可以請教下你些少野
請教唔敢當,鳩嗡交流下冇所謂啦
如果呢位巴打想買單可以留個tg
未必啱你買 但可以交個朋友
其實連啲bonus都計埋架
啲information 唔會係啲條款見到?
保險公司有啲incentive去到三十幾萬數比多幾%抬夠你上會
你講414
其實我自己做咗銀行一段時間,都係分行做大細i 銀行食水最深就係細I 成日賣d 濕鳩saving plan 俾客,做bupa叫做medical 有需要既單就可以俾上頭屌鳩你冇value 之後轉咗去某保險公司仲發覺保險業參差不齊,為咗單可以點包裝 又正量 又話建立信任
講到尾都係為咗錢,你做呢行我諗都一段時間,真心想知你點睇啲agent
Full policy wording 好多時比哂錢你先會睇到
不過就算收到肯睇哂,外行人都分唔到啲terms wording係好定唔好,因為普通人唔會知哂其它公司有咩offer
舉過例姐 大家明啦
養家供樓之餘,自己每個月仲儲到3幾萬錢既
無朋友做保險呢行。。以前都有都斷晒來往啦
行山計分數 2P5 3P8 開到單無人會讚你
Bupa開T1 T2都係豆泥
屌我fg上一年一直搵唔到工,後來apply左份Management Trainee好快就打比我,佢話佢係agent想約我做interview,咁我諗住agent就causal啲啦,點知一去到個地址,仆你個街英國保誠嘥曬我啲車錢同時間
U know that feel bro
巴打都係行山人士?
MT post最易呃fg 入世未深見到啲Wealth Management, 20k-40k+ 就濕哂
恒記RM轉去做agent ? 你轉果陣夠SO4未?

Retail RM 轉去做agent 冇著數架,commercial RM 先帶得走啲客,恒記早幾年逃亡潮好多轉左去新鴻基,賣direct fund 賺到笑,賣乜春保險

回頭是岸呀施主,有冇拎握手費綁幾多年呀
Wealth management我知係伏但估唔到MT拎會入世未深我比佢sale左個幾鐘
人地都話斷絕哂來往

點解你地啲agent 會認為咁樣兜到生意架
去JobsDB 搵下management trainee,幾乎全保險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞