做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
唔踩低人又點顯得自己好

通街都好agent咁做好人就冇賣點架喇
會唔會係人嘅問題,你邊間保險公司
不過2個月都唔夠你拎到d咩經驗,又未必咁易搵到d咩錢嘅
佢都教唔到啲咩實際有用嘅嘢俾我
教product我自己都識睇啦
樓主
我諗佢都係同緊你講
每個行業都有叻人,你做唔到又係到話個行業柒
直接啲講即係話樓主你垃圾

不過,行業個形象差唔差就係另一回事
始終呢行個形象差唔係第一日既事
搵IFA掛住個牌,有用個陣就用,唔好嘥左考個個心機
我可以幫到你
https://t.me/yoyofinancial_analyst
但如果做保險公司嘅,個客d單就變左孤兒單
IFA都話有上線幫手follow,叫做好少少
同埋你都要袋晒d佣先走㗎
保險公司d上線一樣可以拎你d客,有人名單多個機會開新單,分別唔大
保險公司個d,做唔到mdrt冇地位嫁
所以個個都會chur到做到。做唔到個d好快走嫁啦
有邊行做sale形象唔差架?搵得多就話呃人,搵得少就話你廢

保險 健身 地產都一撚樣

再唔係出去賣波鞋囉
唔覺得有儲蓄成份嘅唔抵。雖然上面話條數係咁計姐
但有儲蓄成份嘅依家都可賠3/4次
term個d賠完一次,之後就冇得賠,想買又唔會受保
好似我舅公咁,個陣中完風,過左幾年又話有cancer。70幾歲+中過風,想買保險都唔會受你保
最好就揀IFA,買邊間都有得揀。自己/屋企人d單可以keep住自己睇。
唔駛交落人地手可以pm我睇下幫唔幫到你
https://t.me/yoyofinancial_analyst
所以要做都唔好做保險公司,做番IFA好過
咁你又hard sell左d,印象差咪咁樣黎
態度正確,巴打做邊間
所以咪話係行業既問題

好多行業都百萬年薪,入面都有衰人
但保險形象就特別差
無錯樹大係有枯枝,只不過枯枝特別多咁解
個post又引左一堆保險agent 入黎
心態好緊要,唔可以頹
你咁講其實唔係好啱做agent,應該做番IFA,起碼你係真係比較到唔同公司,再揀一間好嘅比個客
識唔識野架屌你

住院同食煙有咩關係呀,個rating table 只係分男女同年齡架咋,咪衝出黎柒啦,正常30 頭買top up w/ deductible 一年咪四五千左右,咪水鳩人買貴野啦頂
真,拎份proposal出嚟,唔講其實個客都唔知做緊咩。
其實好多嘢一般人都唔知,經紀都有study過,上過training,而依d係外界接收唔到嘅嘢。
咁都係專業嘅一種啊
如果想cut危疾嘅,建議你買過份危疾,肯定你受保先cut。否則唔受保,就變到0保障
cut嘅,唔好交錢,如果用緊自動轉賬,就去銀行cut左先。再寫封信去aia話要cut單。完
VHIS就唔跟吸煙,舊plan就
自膠睇漏高端plan
我果份係危疾加住院。不過好平 所以先想cut

過多排諗清楚先買過份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞