做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
你可以簡d 網上投保果d, 咁樣會慳左個agent 個佣

不過如果你幫左保險公司買, agent 已賺左個佣, 佢就有責任同義務幫你攪claim
當然果個agent跟得足唔足又另計
呢個係agent責任嚟!如果佢唔理你 即管唱通街
同問 agent好撚煩
我老母細個幫我買嗰份唔係,聽到保到100歲就做咗水魚

同時要供到100歲
幫到人架真係
我信

只係幫個agent同間公司咁解
我自己都買左100萬
其實後生 一年兩萬幾 有咩大病 有100萬洗下 其實好著數
供20年就供完 其實保險係俾人多個選擇啫
你老豆老母人脈夠咪得
唔好衰心軟留低
其實saving + 人壽for 你有責任先岩用
即係你要養父母/有老婆仔女/買左樓

因為意外真係話唔埋, 好似上水單野無啦啦都比個仆街炒到上天

個人覺得醫療係必需, 因為有咩野你等政府去醫係仆硬街, 細病都等到變大病
保險= 睇實力
有料咪高回報 無料唔好勉強 直接收皮係OK
體驗過就算 如果想搵錢既話 保險的確可以搵錢 但唔係個個做到

調反轉你去打份工
有料唔1定高回報
仲要睇埋你年資
年齡=實力
隨住你年紀愈大 你既實力都會被視為提升

現實就係咁ON9 無完美
每份工都唔同 睇你鐘唔鐘意only
如果你唔過45歲 我建議你退保買過份新嘅
唔好意思巴打,
想問下30歲頭, 本身有食煙,
想買危疾保同醫療
眼見有朋友生癌, 醫療費用好高。
想問下保額方面, 係咪應該投資多少少係醫療保險, 應付未來有需要時既醫療費用。至於危疾係咪簡返基本50萬額就可以, 因為危疾係用黎應付生活開支, 而唔係醫療費用, 對唔住, 我呢方面唔太清楚
同埋問多一樣野
AIA / 宏利 / 富通 / 保誠
Claim 錢方面, 邊一間會比較易Claim?
真係唔知以林作做參考囉
有機會博岀位
細佬使鬼買危疾,有債未還或者養緊家先有需要買
可能買返剩係人壽
我都想g
唔係危疾嚟
儲蓄人壽
幾年前保險公司backend upgrade左,可以比人供到120歲
留名
就係諗緊幾年後買樓結婚
應該買消費型定有儲蓄成份好
回佣犯法 如果屬實 請舉報!
cut loss la on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞