《Fate/stay night [Heaven's Feel] III. Spring Song》8 月15 日上映3

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
拎隻UO出黎咪玩啦
公主仲未算得上UO,雖然都已經係好勁
其實睇左Fate咁多年,從來冇深究過士郎投影左射殺百頭出黎殺左Berserker幾多下,到底射殺百頭係咪9連擊,定可以再多
因為都深究唔到。冇人知黑化海格力斯仲有冇十二試煉,如果有,又冇人知佢仲淨低幾多條命。
不過九下就必定架啦,射殺百頭本質就係高速九連擊。唔理係箭定劍定龍型激光。
FZ個言峰根本駁唔到落去FSN
其中一點FZ個言峰係佢老婆死之後先知自己人格扭曲
但FSN個言峰係一早就知自己人格人格扭曲,娶呢個老婆其中一個原因係想改正自己個人格
熱血要去翻Fate線同UBW線
FZ果個,點做士郎嘅鏡面角色吖
唔怪之得fz比人話啦 真係講唔通 雖然結果某程度上係一樣
我係Neflix先第一次睇Zero,睇完堅嬲
我自己甚至會註解成FSN言峰係真正愛過佢老婆,但只係佢人格扭曲甚受唔到愛嘅喜悅先冇留意到,或者係害怕去承認
結果上都好唔同架。
因為關於「妻子死之前,自己嘅真正諗法係咩」呢點,言峰去到HF線都仲係唔敢諗,但強調老婆自殺雖然冇意義(都係救唔到自己),但係絕對有價值。FSN版言峰,雖然生來就只能從他人痛苦、不幸中得到快樂,但佢本身其實有良知同信仰心……呢點係佢悲哀嘅地方。佢只係一生出黎就係咁,但佢自己唔想係咁,仲做咗好多嘢想變返正常人,但妻子嘅死令佢死心,唔再嘗試令自己變返正常。

FZ版言峰,都係天生扭曲,但佢做果一堆努力,係因為自己起一般人覺得幸福嘅事上面冇快樂嘅感覺,佢想知點解。到佢真係明白自己本性果陣,佢就好快接受咗
我都覺得HF唔應該用熱血去形容
可以係感動,覺悟,淒美既混合
唔係咁好彩有伊莉亞存在
士郎就真係好似突破紅A後咁直跌深淵
所有幻想破滅晒加埋自己先換到以後只能背負一世罪惡感既櫻
奈須形容櫻係「重力」
士郎原本可以好似Fate/UBW咁型+熱血飛向理想;
但就因為自己既覺悟親手破壞晒全部幻想+理想救理所當然既唯一
FSN言峰起妻子死後走向外道嘅原因正正就係
如此理解自己,想要治癒自己嘅人,永遠都唔會搵到第二個,但連佢都拯救唔到自己。

至於愛定唔愛,以下係原作嘅節錄:「女人愛著言峰,言峰想,自己也愛著女人吧」、
「我想用自己的手來殺掉—那是對於自己的快樂而言,還是因為是深愛的人,所以想要用自己的手來殺害的悲哀呢?」
我自己就覺得冇咩必要嬲,因為虛淵玄一向都係咁,預咗。
由當年(06後幾年)睇fsn入坑再玩翻譯版game
櫻個normal end都係二十級令人唔忍心
玩埋true end出黎都係將normal end嘅淒愁記到依家
所以好彩有劇場版春歸,可以撫平下

香港會唔會有人收?
所以三章節奏差係非戰之罪
明明三章時間跨度最短,得一日多少少,
但太多事發生,太多黑幕要爆
玩Gal可以慢慢消化,反而覺得高潮迭起

HF2>>>HF1>HF3
可以學灰色的果實
行遊戲都冇既全線攻略既後宮線
收曬櫻saber凜
咁其實時間跨度短,都可以做長啲嘅。
具體例子可以參考娜美星爆炸
我又唔覺得係非戰之罪,我覺得好明顯係太貪心嘅錯狂加戲,加到第三章咁趕,都仲係想加戲。
唔好喺度講,帶價pm tg:
https://t.me/efilck
我覺得hf應該要做動畫
劇場版搞到好多野都好急
我同fd睇,佢地睇完今集睇到一頭霧水,我要慢慢解比佢地聽
我諗你意思係應該做TV動畫,而唔係劇場版動畫。
不過其實係尺度問題

奈須:對被一致公認為重度'喜歡櫻'的須騰先生來說,'櫻路線'就好比聖域一樣呢(笑)。

三 浦:須藤先生他對櫻投入的感情已經可以說強到了恐怖的地步了(笑),但其實我也有過想要參與一次都沒動畫化過的'櫻路線'的心情。不過對於沒接觸過'Fate'系列的觀眾來說,'櫻路線'的門檻稍微有點高了。可能正因為如此製作人們才會選擇了'凜路線'做成TV動畫,而'櫻路線'做成劇場版這樣的方式吧。

奈須:如果把'櫻路線'改編為TV動畫的話,無論如何都會沖淡原作內容的味道。但是如果是允許過激內容表達的劇場版的話,那麼'櫻路線'的魅力將會一覽無餘吧。我認為選擇了劇場版這種方式對櫻的粉絲來說是一個很棒的消息。因為我自己也是這麼想的,所以關於TV動畫究竟走'凜路線'還是'櫻路線',粉絲們就別爭執啦!(笑)
咁睇黎唔會再出tv版動畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞