《Fate/stay night [Heaven's Feel] III. Spring Song》8 月15 日上映3

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
真係咁做鬼滅都救唔到佢
當年睇完f/z同 ubw去跑原作最期待櫻線,大約知道佢有好多黑暗面同好慘,好期待排除萬難去拯救佢

結果最尾都係對依個角色無太多感情投入,雖然故事我覺得係3線中最好

反而玩一早知哂劇情既fate線(好耐以前睇過deen版),令我對saber最有感覺

真心覺得saber咁有人氣係有原因,有跑原作一定明

至於ubw線其實係士郎線,凜係跑完ubw線既贈品黎
所以作為櫻推
我好失望
最後神父肉博完全冇燒住腦黎打嘅感覺
連首sorrow 都冇埋
其實佢地唔打一場唔會知邊個勁d
因為其實時鐘塔係睇唔起遠東既魔術師
覺得佢地個個都好廢好落後
但另一方面時臣既基因優良係無得否認既事實
明白晒
電影真係好多野冇解釋
其實愛因茲貝倫 都好 悲劇

伊莉雅係佢地最後希望
首先我覺得滿意(唔否認武肺延期+Fate動畫唔掂左一排(小太刀我屌你老母)對上一次玩又幾年前,細節無記得咁清楚)
最抵讚既位係相比之前短左但全部出場角都寫到佢地魅力;
但同時就好似各位咁講,cut左好多心目中既場面/戲份.(其實2都有相似變動)

1.應該有人提過,由第一條預告神父對真Assassin個cut無左黎睇,
唔排除有D場面係做好左/預定做但cut左(唔知關唔關逃稅事)
2.原作黎講,當年HF線比人笑開麻婆先係女主角,玩完建唔建立到對櫻既感情都係5050->櫻當年人氣投票得第8比人抽左好耐
3.原作超級多小說先做到既第三身描述(地の文),動畫好難表現;所以無一次動畫化係少人屌佢唔夠原作好;而且內容最多既HF更加CLS,例如射殺百頭原作有大約9分鐘,吹風吹左5分鐘對白得慘叫同電影兩句;之後三秒做左三分鐘(講唔用得UBW, 射殺百殺瞄準8個要害), 其間無動作/台詞令動畫好難做
4.大媽既音樂唔夾Fate->大媽+音響監督唔清楚FSN老seafood既執著,
無Sorrow,光與闇同Die Lorelei係抵屌嫁啦

寫住少少先,返工
個結局有d 完得太快
完全要睇番d 文本先知點解復活到果d
都係鐘意睇咸濕櫻
點解第三集唔加多幕
真心一問大媽既音樂係咪指aimer果幾首主題曲
梶浦由記
其實BGM我覺得已經比UBW時好,當時就算係名場面的音樂都一般,今次真係做到氣氛出黎,有番當年FZ的感覺
其實都無辦法,始終時間唔夠只能夠揀
如果佢片長加15至30分鐘肯定會好好多
之前特登補原作最尾呢段
櫻夢士郎反應一流 爭扎過胡師父
春歸係 吓 咁咋既feel
電影還原到春歸士郎反應
結果睇既時候 真係好尷尬
以為士郎欲言又止只係太攰 講唔出名
冇睇原作更get唔到士郎係幾咁辛苦
好似好輕鬆好普通就贏咗 流於一般少年漫主角光環而勝利咁
呢part原作黨唔滿意 非原作黨都唔滿意啦
4係抄之前有人話大媽唔夾Fate,唔完全係我既意見

主題曲無問題;
主要係幾首原作BGM除左Emiya都無晒影
私心相見埋切嗣冰釋前嫌
反而覺得HF線好夾
一二章簡直一絕
三章就搞唔掂,比上兩章少好多深刻既bgm
遊戲純文字+張圖 可以有好多幻想
所以有D位動畫出黎可能期望過高而失望
好似士朗後段如果重現番遊戲畫面就會係
不斷格啦格啦D電波聲同畫面閃
切嗣唔係聖杯入面點見呀
去佢個墳度認屍囉
講開Berserker

覺得士郎跳落嚟開技前,Berserker響樹林出嚟嗰幾步
好有格鬥Game啲肥嘍囉Feel
UBW梶浦只係作咗3首ED咋
HF純粹作主題曲&BGM,唔係音監
FZ先係全權負責音樂
[正視聽]
HF嘅音響監督係近藤光
係佢指示音樂(梶浦)作咩曲,例如要3首epic,大致用咩樂器
再決定係咩位用邊首BGM,包括幾時放emiya,最終戰唔放sorrow(音監覺得唔撚夾就唔放)
正路梶浦個位作完曲就Done,話知你30首淨係用5首,反正錢已收
佢有咩好冰釋前嫌

一切都係時臣嘅錯
唔係時臣基因好囉
明明係時臣老婆揀得好
得登搵佢嚟配種㗎
其實間桐家去日本之前血脈已經衰退緊
啱啱好到佢呢代開始

以前我話水土不服俾人屌
應該兩者結合先加速衰退
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞