《Fate/stay night [Heaven's Feel] III. Spring Song》8 月15 日上映3

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
最後凜問櫻幸唔辛福嗰幕,打斜角度嘅櫻嗰樣好似怪怪地?影返正面又正常返

Btw星期日海運三部曲嗰場啲人咁唔準時
2pm開始,2:30pm仲有人入緊嚟
仲有條hihi勁大聲話冇戴眼鏡睇唔到坐係邊,開閃光燈睇位
知足啦,呢三部HF劇場版,已經係目前所有FATE動畫裡面綜合質量最高。
我覺得用劇場版其實點都好過TV動畫
始終地上波放送會有經費同演出嘅限制
係HF文本咁長既情況下, 用3集劇場版既長度我覺得算係咁
當由原作galgame轉成動畫, 有好多地方要剪裁同埋要去諗點樣表達到比觀眾睇
要完完全全將原作忠實呈現反而係一件無可能嘅事
不過三部曲黎睇, 其實HF3加多半個鐘, 可能就無左個種咁倉促既感覺
點解Rider Lancer Assassin 開寶具 要講一句 "寶具"先
Saber Archer果d就直接解放真名
廢事唔熟書嘅觀眾唔知係大技
發覺伊莉雅cut左句好重要嘅台詞
人一生只能拯救一人
佢老味
呢句勁撚點題
可以呼應番切嗣果句"救一個人,就意味住不救另一人"
ufo同我cut撚左,果個位我睇到勁撚嬲
跟住等到最後illya消失都唔講,我屌邊撚個編劇
我果刻係戲院既心情,就好似一個女仔同個男仔臨分別,等緊佢一句"我愛你"
跟住點知等到最後機會佢都係唔講
我就知道呢次唔講之後都冇機會講
失望到我
呢句一講就為成套劇場版畫龍點晴
其實真係因為唔夠時間講
士郞交鎖匙比櫻嗰part真係原創得好好
呼應返空境嘅臙條巴
伊莉雅果到用到原作bgm就好

再推廣(?)多次
我估係版權問題未必比播?
我好同意由GAL轉動畫,媒介唔同咗,有好多地方要剪裁同埋要去諗點樣表達到比觀眾睇,而HF前兩章表現得好出色,最終章表現算差強人意。

但我唔同意完完全全將原作忠實呈現係一件冇可能嘅事。
只不過將作為GAL嘅原作不加剪裁地忠實用動畫呈現,往往帶黎嘅係災難級別嘅效果
我覺得如果每話都2.5小時就fit晒
明明HF原本係雙女主角
歷史入面已經出現左好多災難級例子
唔好話gal, 基本上一轉媒介但唔去剪裁改編一定出事
近幾年好多輕小說 > 動畫既作品一堆堆炒車
rin話自己咩都冇果陣隔離條友話你仲有對波

仆佢個街雖然我笑左
三個女主最冇波係佢
黑傻果段跟原作播呢首我一定會忍唔住喊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞