《Fate/stay night [Heaven's Feel] III. Spring Song》8 月15 日上映3

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
gal game post
人人理解可以唔同。
不過原作HF線其實有唔少篇幅描述Archer對於士郎放棄理想呢件事,情感相當複雜
其實淨睇UBW線動畫應該都GET到少少,佢真係單純想砍死士郎或者令士郎放棄理想唔好行自己條舊路,就唔使搞咁多嘢啦。

注意下,Archer生前係完全冇後悔過架。係死後成為守護者不斷屠殺人類之後先開始自暴自棄,但因為佢係衛宮士郎,所以佢唔會遷怒他人,只會遷怒自己。成為守護者之後,Archer基本上已經失去咗少年時代嘅記憶。

簡單講,佢唔係單純要斬死士郎發洩,亦唔係單純要士郎死心放棄做正義之味方,甚至佢都唔知自己想點,而UBW線嘅結果就係佢起士郎身上搵返自己嘅初心,而士郎亦因為身邊有凜而唔會走上同Archer一樣嘅末路。

正係因為佢心理咁鬼複雜,原作裡面士郎知道櫻嘅真相後掙扎果陣要唔要放棄理想果陣,archer串鳩佢同佢講咁樣後果好嚴重。
有啊,Aniplex+隻和服櫻同黑杯櫻 後者仲有同得同黑傻CP只係價格尊貴不凡

https://www.toy-people.com/?p=39973
和服櫻

https://www.toy-people.com/?p=52187
黑杯櫻
好唔錯嘅解讀
不過講真,我自己覺得三線殊途同歸,只係時間問題。
fate線士郎身邊有伊莉雅、ubw線士郎身邊有凜、hf線士郎身邊有櫻,通通都係可以令佢變返正常人,識得珍惜自己嘅存在,所以官方係話三線士郎都唔會變成archer。
你要動畫bd我都可以影嘅。講起又剛好手機有圖嘛。
所以都因為咁俾人估紅A自己係來自一個
既救唔到Saber、救唔到櫻又(自然)唔係UBW嘅過去?
屌 班on9 真係好撚怨婦
唔關事,係因為訪談有描述過紅A來自咩世界線。

「Q:英靈EMIYA生前經驗過的第五次聖杯戰爭是怎樣的內容呢?那時候被召喚的Archer也是EMIYA嗎?

奈:雖然聖杯戰爭開始時的條件幾乎相同,但卻少了甚麼的世界。士郎召喚Saber戰到最後,雖然無法拯救Saber的心,但理解了Saber然後一起破壞聖杯道別……之類的感覺。

武:類似在遊戲版沒做出來的Fate線GOOD END的東西嗎!

奈:嗯,大概是那樣。那之後,和活下來的凜變成協力關係,然後出發前往倫敦。

武:在這種地方會再次確認這種持續重複同樣故事的遊戲的設定都在最根幹的地方呢。」
以上出自UBW 第二期BD 一問一答。

「Q:紅A經歷的第五次聖杯戰爭中,間桐家的內情或櫻的遭遇有被公開嗎?
如果紅A知情,那他對這次聖杯戰爭的櫻又是怎麼個看法呢?
奈:那個Archer對聖杯戰爭的相關記憶只有『Saber的記憶』而已。
被召喚的時候,他在看見召喚者後才把與凜關連的事情當作"自己的事"來認知。
在化為從者以前,他並不知道間桐家的內情。
雖然能從被聖杯戰爭召喚而推測出櫻的遭遇,但也不會因此去協助櫻。
Archer就是Archer。並不是他(fsn的士郎)。」
以上出自HF第一章BD 一問一答

色情小學生
有啲想買aimer隻cd
打算係anazon買,買邊隻版本好啲?
上年合集復刻版
不過都係舊版封面好睇啲

你冇拆開。
如果你有拆開就會發現唔係復刻版有新封面,面頭果張只係「塑膠封面套」,個封面同10周年果陣完全一樣架。
內容物就只係遊戲CD變咗序號。

月箱要拜下先,唔多機會見到呢樣神物。
竟然係咁,不過我都唔拆架啦
拆開都唔係玩,唔拆仲易保存

月箱日本嗰邊都仲買到中古
黑本白本先難搵
7年前喺大阪見過一次黑本實物
依架想買都搵唔返
有身為王廚嘅朋友訂咗十五周年版,同我講話有新封面,得SABER起封面到好正。
然後到貨果日我地去咗開封,跟住就冇然後啦。我仲特登拎自己嘅十周年版同佢嘅十五周年版對比過,除咗多張膠套之外冇任何分別,仲要遊戲光碟變咗做CODE
月箱我見到日本D拍賣網上面仲有全新,不過都講緊三萬幾至五萬日元不等。
當時應該都有唔少人意識到月箱有收藏同轉賣嘅價值嘅所以市面上仲有貨都唔奇。
白本印象中最近見過起日本D拍賣網上面同月箱一齊綑綁賣,但黑本就真係冇點見過,可能真係要去日本中古店尋寶,仲要好好彩先搵到
你講嗰本我喺日本Y拍見過
不過我見佢放咗幾年都仲喺到,好似伏伏地就冇收
年年都見到同一幅相
買咗15週年版 不過唔識日文
上網再down翻 漢化翻版
好正常而且就算你識日文都冇用,gal一般都set咗得日文版Window玩到。
https://xupefei.github.io/Locale-Emulator/
可以用呢個日版window模擬器
暫時用過最簡單方便
午夜巴我有嘢想問
如果係櫻之夢結局
有冇交代過櫻冇士郎幫佢分擔過多嘅魔力
對佢有嗱影響
冇,櫻之夢成個氛圍好淒美,完全冇提過呢方面嘅事。
不過,你唔好覺得冇士郎分擔櫻嘅魔力就會對櫻嘅身體有咩影響啦其實唔係。
原作係話櫻唔定期排出過多嘅魔力,身體就會有問題,但排出魔力嘅方法唔係得分畀士郎,只係一嚟士郎需要供魔,如果唔係會情況惡化,二嚟啲魔力唔用都係浪費,三嚟櫻分魔力畀士郎嘅方式係性交(代表佢哋好恩愛)
至於點樣消耗魔力,大把方法啦。
比如叫rider搵個冇人嘅地方玩下寶具?純鳩up。
但凜表明,對魔術師嚟講,櫻呢個體質非常有利。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞