《Fate/stay night [Heaven's Feel] III. Spring Song》8 月15 日上映3

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
thx
咁去德福2刷
我睇2次都係4dx
我想問下士郎最後打綺禮會贏係咪因為時間上咁咁啱得咁橋蟲老死左,士郎成為最後勝利者?
原作文本講既時間差係講緊神父既身體已經到左極限 因為佢個心臟已經一早比黑櫻渣爆左 士郎同神父係打之前已經係將死之人
原來係咁~多謝解答
純動畫黨睇完發表下感想,打戲做得正唔洗講,但係硬係覺得三部曲比我嘅感覺係少咗啲feel。原本聽hf描述我預計會係好撚絕望淒美,為咗救櫻犧牲所有咁,但睇完個feel又無我唸得咁epic原因可能係:

1.對櫻投入唔到感情
我唔知係我個人問題定演出問題,睇完三部曲都無feel到一定要救櫻嘅覺悟同埋士郎同櫻嘅羈絆,可能一開始關係進展得太快對觀眾無咩感情基礎?同埋櫻過去嘅虐位多數都無直接呈現,個衝擊力就無咁大

2.絕望感唔夠
最後一章櫻正式黑化,但係救櫻嘅過程其實士郎物理上剩係做咗三樣野,打b叔打saber同整寶劍,其中打戲雖然正但係整體絕望感唔夠,櫻嘅勁同對世界嘅威脅都描寫得好少,好似凜好易就贏到然後感情上又轉得太快,凜同士郎出黎講兩句就收手搞到成件事張力唔太夠

3.設定
我知電影應該係無時間所以先唔解釋,但係由士郎打神父開始就唔係好明,特別係神父嘅動機同埋黑影/heaven feel嘅關係,最後結局之類所以係救完櫻之後就無咁投入以致結局係疑惑多過感動

整體上係好睇嘅,但係多數係打戲好睇,劇情上就普普通通唔太深刻,無我一開始期待咁epic
打神父嗰度真係好認同
神父無啦啦彈出嚟同士郎打拳頭交
完全唔知佢想點
唔明點解神父咁鳩屎
佢明知櫻連金閃閃都殺到
咁佢又做咩中二病發係教堂講
自己都加入舞台參加埋一份
咁即係特登去櫻面前送死姐
因為愉悅 睇人仆街最開心
咁佢殺完蟲佬應該直接走人去殺士郎先係
睇到佢咩特別都冇就去見櫻
仲要激嬲佢
咁櫻當場殺左佢或者食左佢都得
佢做既野同佢想睇到個安xxx出世係相反
因為神父都幾尊重人
最少會俾個機會佢哋去試
佢鐘意睇嘅係試完都仲係仆街
櫻嗰次其實都係犯賤所以先死
過口癮最重要 愉悅

當然你話神父係解謎工具人都得嘅
要有個人指出櫻其實係逃避現實
其實最好成個設定cut咗佢
係咪得我覺得成套戲最正係前半段神父啲打鬥
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=9009&snA=17242
神父戰可以睇下呢篇心得 解釋得幾好

如果睇完第一部都對櫻未有感情可以去睇衞宮家今天的飯 / 玩Fate/hollow ataraxia 睇下正常生活嘅櫻係幾咁可愛 再睇返FSN嘅反差就容易投入到感情
最尾個位真係好失敗,前面都可以幫佢兜下,最尾個位真係兜唔到
淨係用畫面去展示個劇情走向
又唔能夠清楚交代到發生緊咩事
本身呢種淨係留少量訊息提示去暗示劇情走向既手法我個人真係覺得唔太適合放係電影上面
呢種手法都係放番係game漫畫tv動畫上面好d
起碼觀眾可以容易去搵番d線索同埋有比較長既時間去消化d劇情
要理解最後士郎未死,你必須要sense 到前面伊莉亞解說講過既靈魂物質化係咩一回事先,同埋要知道橙子呢位人偶師既能力
前者無時間比觀眾消化,後面就必須要睇完空境先知,呢個難度咁高既暗示真係無接觸過原作一定會睇到1999
假如最後有再講番其中一樣情報出黎,我相信會易明好多

如果真係想比觀眾自己有個遐想既話,就唔應該最後比士郎出現咁長時間
如果士郎最後唔係屋企出現左先,無幫手夾餸,無同大河有過交流,變成櫻先去公園,係櫻花樹下等士郎,然後士郎黎到兩個相視一笑再一齊行入去再完,咁樣變到無論士郎係櫻既幻覺,或者真係復活左都好都容易任君想像
不過咁既話凜係屋企門口個句幸せ?就要搬去最尾,因為無士郎櫻就唔會幸せ,不過最尾公園個幕既演出其實又配合緊歌詞,好難搵到好位加插番

我都好似講到1999咁
有人明就明唔明就算

另外有冇人覺得字幕都有d問題,睇左幾次之後發現,明明聽落去有幾個句個意思係有d轉折含義例如乜乜なのに之類,睇番字幕就無左個個意境,變左平鋪直敍咁 唔知係咪錯覺
覺得張A4卡點?聽日先響德福睇
無望時間tim,
然後再睇埋carnival phantasm 午間劇場 SAKURA
類似神父嘅描寫手法,要玩/睇晒三線先完全了解呢個人

Fate同UBW士郎見到嘅伊莉雅係天真殘酷小妹妹
部分BE入面伊莉雅強調同士郎有牙咬印(切嗣)
UBW補完設定+過去
HF線士郎一早知道伊莉雅先係切嗣嘅女兒 對待有差別
同時士郎又因為櫻煩惱 家姐就出手幫忙啦
好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞