《Fate/stay night [Heaven's Feel] III. Spring Song》8 月15 日上映3

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
原作就係無伊莉亞出現=B叔都係殺到士郎
啱啊b叔係因為見到伊莉雅所以慢咗半拍
未好仔細睇
但場刊=奈須,須藤各4頁;杉山,下屋,川澄,中田各兩頁
第7周係加埋其他主役一齊講
I mean個畫面伊莉亞好似有心干擾咁
究竟我係咪同你睇同一套

凜到最後為止完全係冷血魔術師喎,然後因為都係忍唔住做翻家姐先放棄寶石劍+最後咁賭

伊莉亞D小惡魔係晒前面(掉雪球,fate/ubw線),最後咁緊急仲有咩小惡魔;而且HF就重視佢係細妹樣既家姐

神父場戲原作就係最後打,唔滿意去打奈須
小安本身就無固定樣,搞清楚先後

原作殺B叔就係秒,唔滿意去打奈須
凜喺前幾條線已經唔係咁冷血
如果係一開始士朗就gg啦 凜留個對手喺度做乜

凜咪講咗 佢跳去櫻面前先發現自己落唔到手

最尾肉博係因為兩個人狀態都唔容許佢哋投影/用黑鍵(黑鍵要用魔力)
邊度有得買
老老實實 我真係想食撚咗蘑菇佢
原作講到明
如果士郎係去唔到大聖杯面前
凜會負起責任殺死櫻 講係咁講
結果電影改成士郎未到 揮兩下寶石劍
凜已經當寶石劍係手榴彈咁用
衝上去自殺
原作都係心軟 但俾唔到我已經係最後一刻嘅感覺

伊莉亞二章係有
但三章完全係詐嬌咁
又叫唔好去咁
明明二章係知道士郎心意先釋懷放手俾佢做
去到最後先有返啲家姐樣

神父場戲放最後我OK
但改成士郎幾乎無損解決櫻
咁打神父意義何在 又話意志之戰
不如改做道中BOSS算啦 墊腳石都不如

原作殺B叔秒還秒
但電影表現真係好似斬完兵仔咁
原地轉兩圈就冇咗

成套戲最大問題係士郎俾唔到我乜戰損感覺
還原唔到就快意識模糊種FEEL
變成好似普通主角大叫兩聲就解決問題
冇咗種悲壯感

御三家又唔知幾時改設
三家都變成根絕惡

可能三章分上下兩部會好好多
時間好撚趕 感情未上嚟已經完咗
去完朗豪坊睇4DX後
d音響好廢
真心不如去奧海城睇返2D好過
d音響好唔得 同埋4DX會有時令人投入唔到
原作就表現到
但電影冇埋心理描寫
睇落兩個仲好精神
我以為諗住想改走意識模糊呢個point
點知最後又加返
UFO版士郎真係好多加成
Fate重視劇情,HF又唔多打鬥,都唔知睇4dx做乜
少女與戰車嗰種先啱睇4dx
其實點解神父係hf線可以頂咁耐 但ubw就比lancer 一下吉死
因為LANCER枝槍有詛咒

HF完全係靠意志同黑泥苟延殘喘
HF電影加咗好撚多打鬥喎
因為九連擊就打爆咗「九頭蛇海德拉嘅一百個頭」。
唔好問我點解九頭蛇有一百個頭括號裡面係原話。
姐係戰鬥續航>詛咒>黑泥
一直都係九連擊,設定上狂化之後係用唔到射殺百頭。格鬥game果時,因為冇理由真係畀十二條血佢,先整個就咁斬一百下出嚟當寶具,算係劇本向遊戲性屈服。
九頭蛇設定黎
每爆一個頭就會生兩個代替原本個個
一開始打個陣唔知呢個設定亂咁斬,唔覺唔覺就搞到佢成百個頭
戰鬥續航其實即係迴光反照
俾個機會你拖人落水
一開始亂斬,搞到一百個頭發現唔對路,之後一下斬晒一百個頭,呢種做法真係好希臘
當年敵視你套《大力士》都係咁,越打越多頭
😂有人問過一樣嘅問題。
「Q:為什麼只是刺中神父就變得一動也不動了呢……在HF他還很有活力的四處跑對吧。

奈:不可以拿Lancer的Gae Bolg和單純捏碎泥心臟的■先生相提並論。

武:根據傳承,Gae Bolg刺中之後會四面八方飛出荊棘把對手從內部刺穿對吧?

奈:嗯。也有這種「四面八方充滿荊棘」的傳承。順便補完這邊好了,被Gae Bolg刺中胸口的人不是會出現紅色荊棘的詛咒嗎。

武:啊勒,還以為是類似毒的東西,原來是來自詛咒的內部破壞啊」。

簡單講,Lancer支槍有吉中心臟就將hp清空嘅效果。
引爆寶石劍係為咗一次性清空櫻所有嘅黑影巨人,然後埋身用刀仔殺死櫻。
原作都係咁樣㗎其實,不過纏鬥時間長少少咁解。

至於話落唔到手係咪計劃通就好難講;畢竟大家都知,原作其他bad end,凜係落到手殺櫻。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞