《Fate/stay night [Heaven's Feel] III. Spring Song》8 月15 日上映3

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
下屌
以為咁岩無
回水啊
其實你有無諗過套戲既target group係邊個?
第一集將開波個part飛哂
中間一大堆只有玩過原作先知既設定一律唔解釋
官方自己都係無諗過令d無玩過原作既人明呢三集講緊咩
所有既劇情解釋都係來自原作黨自行幫其他人科普,而唔係官方自己
你覺得呢三集到底係拍俾原作黨睇定係fgo玩家睇?
然後你竟然話套戲堆問題對d無玩過原作既人唔重要
對無玩過原作既人黎講睇完都唔知講緊咩已經係最大既問題啦
套戲TargetGroup就係70%接觸過下既人(FZ/UBW/FGO)+30%老海鮮囉
原作先知既設定根本對睇唔睇得明依三部曲無咩關係
唯一重點得士郎+櫻(+其他人)既救贖,咁多個po無人睇唔明依點掛
咁多個po問得最多咪只有最後係咪真正復活左
點都唔係「唔知講緊乜」
老海鮮批評唔夠原作好一回事; 唔係神作就糞作就overstatement

如果你覺得只要睇得明個結局就夠,係唯一重點
中間劇情一律唔重要
咁我都無野好同你講
唔怪得怪怪地 以前睇都係只係話因為水土不服 原來注定衰退係FGO設定
其實你有無諗過你理解力同表達能力都有問題?
上個PO FZ幫FSN解謎已經柒左次
依家又黎地圖炮晒無玩原作睇唔明?
1.我講緊睇得明全個故事+劇情,同知唔知原作設定關係唔大;你又講到去淨係睇得明結局就夠
2.咁多個PO有咩人係睇唔明重點劇情?除左我講既係咪復活
3.自己SET稻草人講到無玩原作就睇=唔知講緊乜;真係當依個PO無人玩過原作咩,得自己先睇得明好有優越感?
1.係你自己話唯一重點得士郎+櫻(+其他人)既救贖

2.就我見到就keep住有人問蟲老點解參戰,點解會有兩個assassin,點解櫻會變左聖杯,影係咩,點解最後凜拎住把劍就(好似)可以同櫻55波,點解士郎生劍,點解assassin寶具對神父無效但櫻一野就爆左神父個心,點解berserker無斬死士郎,點解有d從者會被吸收變影從者有d又無etc
當然可能係你眼中全部唔係重要劇情啦

3.我從來無講過無玩原作就一定睇唔明,正如我所講本身係有好多原作黨幫無玩過既人解釋返d劇情,youtube/各大論壇都有,但個問題係呢d全部都唔係官方做既野,而係fans自發
換句話說站係官方立場根本無諗過為無玩過原作既人解答上面個堆問題。當然可能官方同你一樣覺得上面既野一律唔重要唔知都唔影響觀眾睇啦
個人嚟講,算係收貨
有玩fgo同追過fate tv 版,ubw版,zero,二世
再睇埋啲故事,角色設定,我諗我都算半個fans
雖然無玩過fate game ,但都叫做明佢想表達咩
對於你第2個point,我都部分同意,但係咪有需要咩都係短短一套戲入面講哂呢?我又唔覺得嘅,畢竟fate嘅設定都算多同複雜(都係佢吸引之處),但另一方面佢算係一套fans向嘅戲,有啲野又唔洗講到咁白,所有都係睇你點睇
1.士郎+櫻(+其他人)既救贖=淨係結局係你自己既解讀;
好似上面咁講,HF三部曲就係解謎篇;
對7成淨係接觸過FZ/UBW/FGO既Target黎講,
解釋到底佢地身上有咩做錯/有D乜野矛盾/需要救贖既地方
正正因為唔係結局就搞得掂, 先要用最少三部曲解決咁唯一既重點
2.係原作黨可以重要,但對上面既核心真係唔多重要;
睇完有野想問同唔知講緊乜相差既程度應該唔難理解?
3.「對無玩過原作既人黎講睇完都唔知講緊咩已經係最大既問題」
加埋你話今次整到咁差,姐係睇唔明既人唔到一定都好多

任何原作改編成影視作品都實有同樣解答唔晒問題既情況,
官方(影視製作方)責任只有係影視度表現出原作最核心既部分
原作設定愈多自然會cut/改得愈多;而最官方既解決方案從來係睇原作
反過黎講,一路都無變/無改過既野(包括奈須本人),先係(作者睇黎)重點
之前睇過fate 06,ubw,fz (真係當時播就追之後無返睇)
到睇埋三部曲, 都唔知間藏阿爺真正目的係咩
啱先追post 知到神父咩事了
但係間藏到底做緊咩
克勞蒂亞·奧爾黛西亞,麻婆老婆
同班"原作撚" 嘈咁多真係無乜用
佢地永遠到係自己主觀角度出發去幫套戲趕客
永遠都係cut左邊幕邊幕,無左邊個bgm,所以套戲=垃圾,唔撚收貨
有d人中意含蓄d、有d人中意畫出腸d
真係唔係個個人都要下下嗌生嗌死先覺得收貨
片長限制又唔理,要顧及埋故事完整性又唔理
"原作撚" 話點解佢地要體諒ufo?
又係wo, 佢地真係無必要體諒,同理ufo都無必要體諒佢地
係有做得差既地方,但都有好既地方
套戲唔夠隻game好既位咪推介人去睇返gameplay 欣賞下咪算
係要一味執住做得唔好既地方係度日屌夜屌
比我係新入坑既人真係比佢地嚇撚走
我記得電影有講:根絕世上一切的惡
雖然唔知點解佢改了做三個家族目的一樣
成件事錯哂

但係佢知道要達成呢個目的係無可能 因為人的壽命好短暫
所以首先要續命先 佢已經唔記得咗自己初心 臨死先記返起
利申返:我Game入坑的
覺得三部曲收貨有突
咁佢嘅行動點去到佢個目的?
佢要櫻成為大聖杯?因為大聖杯可以實現願望?
但櫻黑化咗, 會生個avenger 出黎喎, avenger 係所有惡
呢個情況唔係同目標倒轉哂咩
但係阿爺比櫻係波罅到捉出黎之前仲好似胸有成竹, 指指點點咁, 佢都想個avemger 生出黎?
佢一早已經唔記得咗自己個目的
因為佢活得太耐,靈魂不斷腐朽
簡單講,活得夠耐先可以達到佢嘅目的,活得耐係手段,根絕世上全部之惡係目的。
但活得太耐,靈魂出咗問題,手段變成咗目的。佢變成咗為求永生不死而不擇手段嘅邪魔外道。直至死前先記得返起本來嘅目的。
「 Makiri長久的願望。

被趕出故鄉,流落到此極東之地,無法溶入異國法則中而衰退的魔道名門。

───但是,不對。

真的如此的話,那還有救。

如果是因此理由而斷絕血脈的話,或許可以老實地接受滅亡吧。

────還不想死────

但是,實際並非如此。

他們並不是在日本水土不合。

像這樣的外在因素,是不可始終結Makiri家。

他們只是因為脫節。

從身為Makiri祖先的探求者開始,已有三百年。

三百年即為魔術師家系的界限。

稱為Makiri的魔術師,到臟硯這一代已經開始衰退。

痛苦就是從那時候開始,老人只能否定。

Makiri家族早就在那時停下腳步來了────拼命地遮掩與抵抗,就是所謂間桐臟硯的全部人生。」

唔係追加設定。
我睇mx4d時有水,睇4dx時冇水,原來張野壞左
蟲佬對伊莉亞祖先係抱住咩感情
蟲佬見佢犧牲時好似有啲傷心?
士狗話佢做過唔少壞事果陣 有無人同我一樣第一時間諗返起原作佢約左櫻食lunch但唔記得左件事走左去同凜食
成日壞既
屌係咪應該睇埋mx4d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞