《Fate/stay night [Heaven's Feel] III. Spring Song》8 月15 日上映3

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
姐係係正常相愛普通識返黎嘅女仔 然後病重 死前想為神父做啲野所以自殺?
有冇話係咩身份邊到識之類 都係魔術師?
今集比起第二集真係差左少少 雖然都值得重刷
第二集有幾幕印象深刻d
b叔vs黑saber
士郎落唔到手殺sakura
本身用3集電影完條hf線真係太短

d戰鬥場面都縮短曬
第2章有d悶 因為未解謎
神父老婆個背景好似F/Z有講少少
F/HA有再詳細講
簡單D講條女都係聖堂教會D人黎既, 神父娶佢個陣已經有絕症得番唔係好長命 (好似係因為神父既喜好特登揀個有絕症既女人)
其實偷稅神父最識玩
有絕症命唔長
可以不斷換女
神父算一流嘅代行者,但唔係最強果批,實力差太遠。
你想知FSN版本定FZ版本?
Ching抽卡抽到唔識打字
冇打錯
偷稅
第一章加打戲加到多餘
為咗引路人睇真係
Lancer場戲原作邊有咁多
我寧願加多幾分鐘士櫻日常

第二章都好趕戲
不過名場面做得OK就算啦

感觸比當年睇新星版OP仲低
HF線睇OP都有啲熱血
但睇電影就真係冇乜FEEL

不過唔多講啦
廢事又俾人話我唔夠天下第一櫻廚鬥
畢竟我唔係動畫行業
原來係我唔識
both
第一章唔加戲,就真係冇咩戰鬥睇,始終HF戰鬥集中起後段,UFO都知道自己擅長D咩。
不過加戲唔係問題,加完戲之後反而趕頭趕命就真難搞。
其實前兩章,唔站起原作黨角度睇,個敘事節奏幾好架。
第三章太多戰鬥反而出事。
btw聽日去moko睇
請問最好揀邊行坐好?
我記得以前空之境界都係電影版就嫌短
之後將7集劇場版拆開26集電視版
但搵唔返
Ciel
天草話哂都係servant....
但Ciel嘅情敵仲勁
其實與其話神父老婆有兩個版本,倒不如話言峰綺禮係除咗SABER之外,FZ同FSN出入得最犀利嘅角色,因為妻子個角色係為塑造言峰而存在。

基本嘅設定係,言峰的妻子名叫Claudia Hortensia,別號紫陽花夫人,係白子體質,簡單講,佢天生免疫力低下,終生都同病魔戰鬥。與言峰經歷了兩年婚姻生活之後產下一女。言峰甚至唔知道自己係因為呢個女人有絕症,幾年就會死而選擇佢,定因為只有呢個女人可以揀而選擇佢。

FSN設定係,言峰起妻子去世之前已經知道自己嘅本質。知道自己生來就有缺憾,知道自己天生只可以對他人嘅不幸感到快樂,結婚,嘗試去愛一個女人係佢對變返正常人類嘅最後嘗試。
佢嘅妻子亦知道言峰嘅缺憾,用盡一切方法去愛佢,起臨死前自殺,係因為想證明言峰會悲傷,證明言峰有愛人嘅能力。言峰雖然把口講話佢悲傷係因為冇親手殺死妻子,但其實佢都講到明自己唔敢諗清楚,到底佢悲傷係因為自己享受唔到親手殺死妻子嘅快感,定係因為深愛嘅人想用自己親手送佢走。
但整體黎講,妻子嘅死係冇意義嘅,因為妻子嘅獻身修正唔到言峰將佢變返正常人,但言峰認為妻子嘅死絕對係有價值嘅。
妻子死後,言峰就真正走上邪魔外道,與主嘅教誨訣別。
呢部分,起原作HF線第十五日有。
設定上,言峰學靈媒魔術,亦係因為佢老婆。

FZ,言峰學魔術係因為時辰,老婆死咗之後都未知自己本質係咩,要同金閃閃討論咗成三分之二本書先知,佢老婆相關嘅設定自然衝突晒,甚至連情節都唔同,具體可以自己望望FZ小說第三卷ACT11。心理旁白講到明,言峰同佢結婚就係想睇佢有幾不幸,妻子越痛苦佢就越快樂,亦講到明佢對冇享受到親手殺死妻子嘅快感而感到好悲傷,佢想睇多D妻子不堪、痛苦嘅樣。
最恐怖嘅應該係。CIEL明明有晒ROA嘅魔術知識,魔術才能仲高過凜。但都係因為不死性先勉強入選,一失去不死性就畀人覺得佢冇晒利用價值,派佢去做送死級別嘅任務。
agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞