《Fate/stay night [Heaven's Feel] III. Spring Song》8 月15 日上映3

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
想問下d劇情
不了,慎二都係死得乾淨啲

如果呢個謎之回收係暗示ha嘅神筆就算了
真係翻生 不要質疑冠位人形師傷痛之
我始終覺得講左咁多小安既野
甚至改埋原作最後士郎最後反擊既動力「淨係記得櫻->阻止小安」
應該都接近明示會有FHA了
唔太明你講咩
「此世全部之惡,強大的詛咒翻滾著

可惡。

即使失去櫻這個附身,黑影還是無法消除。

培育的太過火了。

那影子,已經到沒有櫻也能外出的地步了。

只要大聖杯還在,總有一天,就能夠靠自己的力量爬到外面來。

────破壞。

包括影子內部,初期巨大的魔法陣崩塌著。

AngraMainyu的胎動,讓大空洞漸漸地崩落落

但是,我不認為該頂端崩潰後,它也會跟著消失。

一定要當場,將其消除的不留一絲痕跡才行。

有可能嗎

啊啊,沒有辦不到的事情。

只要悄悄地靠到它的腳邊,再猛然放出最大火力。

只要AngraMainyu還待在漆黑炎柱中,就無法動彈。

趁現在它還沒出到外頭來之前,一刀兩斷,把它打回原本的'虛無'。

若想實現的話,就要────

以我知道的範圍內最強的寶具,來一舉掃滅那怪物。」
個動力有改變到咩?

至於所謂嘅講咗好多小安嘅嘢,原作都好多,UFO已經CUT淨必要嘅部分
搵你係因為唔記得黑影失控成咁
係咪捅完凜後就即刻咁
講緊同神父打,最後反擊個度
https://www.nicovideo.jp/watch/sm5314520
5:28左右開始
原作只係比較王道既記起救櫻
電影將你個段變左打緊既對話
補充:士朗無死係因為伊莉雅用咗第三魔法
Heaven's feel 將靈魂物質化 保存咗佢靈魂
原作裡面,捅完凜,兩姐妹對話完,櫻一堆思想活動之後就係:
「啊啊啊啊啊啊啊」咁崩潰咗。
之後視角就轉去士郎身上,士郎趕到現場,櫻想自殺,但影子綁住佢唔畀佢咁做,但櫻嘅抗拒令身上嘅影子就不斷脫落緊。
知道凜未死之後,影子停咗束縛櫻,開始攻擊士郎。

所以其實黑影冇失控過,黑影一直都係有目的地行動。
聽落似只係剪裁問題
不過我都唔肯定,因為我唔太記得動畫起呢段描述成點
但單就我個人感覺,唔太覺得有暗示或者明示會做FHA。
當然如果有就太好
大概就係cut左士郎係極限時記起仲要救櫻->開掛反擊神父(上面條片)
變左同神父繼續開頭坐車既討論,究竟小安應唔應該出世
神父好想知究竟小安出世後會點,尤其對佢既反應(因為日文廢有D唔確定)
士郎就堅持話小安出世只會殺害無數,話神父咁做好無謂

咁FHA作為(神父睇唔到)既小安出世IF,
正好解決到上面既爭論;
而且櫻廚CUT左回想櫻既片段加依段入去應該有原因
你咁樣一提我就記返起
呢一部分,我印象中原作有勁相似嘅討論係起去救伊莉雅前發生

但退一萬步講……FHA邊係小安出世嘅IF啊你唔係以為放任HF線嘅小安降生,個情況會同FHA裡面小安出現嘅情況一樣掛
想問下
我都無話FHA小安=HF小安降生
HF情景下神父講既一定係歪理

但好似FHA咁既情況下
小安降生落某個人類身上,
又真係唔會好似士郎講到咁100%係惡;
仲會慢慢變成會放棄自己降生去救某個人既存在
而且加埋神父唔在場但個女見證到好EMO

個人鳩up下,屌細力D
係咪諗住用凜嗰把刀去自殺
即係須藤改到過咗火
亦即係黑影只係術理上係櫻嘅從者但其實根本單獨行動(影響櫻既心理)?
我估都要第四次後切J匯報先知
不過阿八(族長)唔信之餘仲阻止佢接走伊莉雅
由於小聖杯(愛麗同伊莉雅)係以冬之聖女做model製作
可能從中得到由冬之聖女通水
利申9估
「我有興趣的是由間桐櫻所變化出來的東西,不對,是間桐櫻會變成什麼東西,降生之後的事情我沒有興趣,會出現的是名為地獄的現象,連我也不例外,將走上死亡之路」

其實連言峰都承認,小安出世的確只會懷惡意將人類滅絕。言峰只係想祝福出生嘅小安,冇興趣知小安出世後會點。

同埋小安其實唔會有可能以FHA果種形式降生,因為起聖杯裡面嘅係「世間全部之惡」呢個集體願望嘅具現,完全係惡意嘅化身,加上本身係冇人格,只可以借用其他人嘅人格,具體可以參考FZ嘅黑愛麗。
FHA果個,係作為「無」嘅小安同士郎嘅意志結合嘅產物,簡單講,FHA嘅小安其實唔係小安,基本上你可以當佢係士郎。
神父揸住蟲爺個頭詠唱真係好型 好想睇多啲神父vs assassin 可惜經費擺曬係saber vs rider到

同埋想最後伊莉雅有得攬埋切嗣

仲有覺得第一集個氣氛掌握得好啲 今集略嫌太熱血

Saber vs rider 個速度感真係
原作冇提佢想點自殺
只係由士郎視角描述話「櫻抗拒著影子。嫌惡自己,抗拒著影子的誘惑,打算自己殺掉自己。但是,又辦不到。對影子而言,櫻是必要的本體。
如果櫻想要自殺的話,影子絕對不會允許。櫻的自殘與自責,還有她的抗拒,全都使影子逐漸粉碎中。」

小安係櫻嘅從者,但從者都有自己嘅意志,於是兩者起衝突果陣就變成抗衡,單獨行動又未至於,呢段劇情其實櫻都有控制到黑影,比如原本擊飛腦袋嘅攻擊起櫻嘅干涉下只係掠過臉部,又比如櫻最後因為罪惡感而控制黑影打擊士郎嘅腹部(只係打擊,唔係穿刺,因此士郎判斷呢下攻擊係櫻嘅意志),其實就係一直拉鋸。
不過黑影當然有一直影響櫻嘅心理啦,未黑化之前都已經影響緊。
愛因茲貝倫嘅目的係完成第三法,聖杯有冇污染唔關佢地事,知與唔知佢地都唔會在意。
始終只係愛因茲貝倫城嘅中樞制御用人工智能一個永遠運轉嘅自動裝置。
所以冇咗綑綁play我好不滿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞