《Fate/stay night [Heaven's Feel] III. Spring Song》8 月15 日上映3

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
契機就係櫻有冇出場
上面有巴打講
黑影(絲帶都係影)係聖杯中安仔嘅惡意結合咗櫻嘅虛屬性體質同間桐家嘅水屬性魔術(蟲爺用蟲改造櫻嘅體質)而成⋯⋯原作應該叫操影術
fz蟲爺未將聖杯碎片放入櫻體內,另外兩條線就未講到咁入嘅真相就冇出現
頭先海運換飛仲有
補充⋯
喺fz同ubw線代表黑聖杯嘅惡意就係黑泥
主任作為時鐘塔代表之一,基本已經係當代一流魔術師
時臣係實力勁但個底應該無佢咁好
FZ度主任好似好廢除左輕敵,仲因為比切嗣炸左佢大部份裝備

不過由佢地各自點對韋伯同凜櫻,都睇到佢地真係除左家世同才能之外咩都唔識講
當然時臣似到臟硯咁對櫻會唔會出手就另一件事,反正無如果
第二集聖杯打archer都有黑泥出現
簡單嚟講
櫻體內的聖杯碎片(即係黑泥/黑影)係FZ結尾果陣蟲爺放入去 會因為負面感情而慢慢成長

前2條線無出嚟係正常 因為蟲爺本身諗住下次聖杯戰爭要等幾十年 到時先用 加上 上兩條線櫻完全無參戰意欲

會進入HF 首先係因為櫻對士朗好感夠好
蟲爺因為見到有機會 特登咁同佢講:
哎呀 你唔想參戰? 如果係咁 凜應該會係勝者
原本對凜嫉妒的感覺俾蟲爺放大
隨後劇情凜會知士郎係master(共通劇情) 關係開始接近
櫻本身對佢嫉妒亦因此進一步擴大

電影完全係fans向 所以無玩過原作有好多位唔明係正常
早在fate/zero已有
唔該晒上面先,想問多幾樣野

即係聖杯既形態會因為容器而改變?
例如如果ubw入面慎二係容器,聖杯就會變成一團肉?

咁聖杯係有意識咁揀 揀櫻做容器?定係櫻自己做左d咩令自己成為容器?
因為明明有illya呢個更好既容器

同埋第一集果個識周圍走既黑色影
果個係由小安既意志操縱去食d英靈?定係櫻既潛意識去控制佢?

另外caster點解明明比黑影捉左,按道理應該好似金閃或者Lancer比聖杯消化左
點解又變左比蟲老用d蟲去控制條屍?
睇完,原作黨感想

好位:
1. saber vs rider 好睇,雖然有人話唔完全係還完原作,但收貨啦
2. 姊妹打牌回億加得妙
3. 結尾有橙子(背影)都算交代清楚番人偶來源

差位:
1. 整體黎講同第2部一樣唔夠掙扎、唔夠矛盾、唔夠張力
2. 最期待既射殺百頭還原失敗先係前段森林追逐太短,唔夠絕境感。解開布果下追上紅a係做得好既(有用emiya ost),但最重要既出招無特寫我不能接受

3. 神父打蟲爺同assassin果場戰鬥嚴重減戲份,結果好似對手太廢,輕輕鬆鬆咁

3. 伊莉雅無同士郎講佢地兩個注定只有一個得救,wtf咁 重要既對白都cut

4. Rin vs 櫻 表達唔到寶石劍雖然屈機但未能壓制櫻,所以先要放手一搏。結果rin掉劍變到好魯莽咁

5. 櫻插完rin之後 表達唔到櫻唔想再錯落去,想做阻止小安但佢已經控制唔到

6. 接近完全表達唔到士郎每用一次投影就失去自我,臨尾講唔出rider名果part,非原作黨好大機會get唔到

太多啦唔打
整體唔太滿意,不過有生之年動畫化左都係開心既
爬左陣文發現無乜人討論投影寶石劍段記憶

我記得原作應該無依段(太耐唔肯定),係ufo自己加既?

另外我幾肯定原作中寶石翁無指導御三家重現第三魔法應該係御三家自己走埋一齊研究架麻?有寶石翁指導一早成功左啦,洗鬼搞5次聖杯戰爭咩

有無人解釋下
凜課金畀橙子買人偶
射殺百頭九連斬得返一下
臨尾真係好失敗
好多動畫黨fd出黎係咁問最尾士郎做咩
我答你第一先其他由其他巴絲接力

你指嘅應該係小聖杯
大聖杯不嬲冇變過樣
呢個樣

小聖杯喺第三戰先出現
係愛氏一族出術嘅兩個手段之一(另一個就係召出七從者外第八位嘅安仔)
第三戰小聖杯純粹係一件死物仲好脆弱(第三次失敗就係小聖杯被毁)
4,5戰愛氏學精咗,將小聖杯整成可以自己行動嘅人形
打個比喻,類似哈利波特中佛地魔嘅分靈體,愛麗同伊莉雅就係七分靈體中嘅娜吉妮同哈利

至於點解渣二會變肉塊
純粹間桐家魔術迴路冇哂(由俄羅斯搬到日本水土不服)普通人夾硬連接魔術嘢好易變成哂(士郎用紅A手臂都出事)
至於櫻變咗容器係蟲爺將4戰小聖杯碎片放入體內,而因為遠坂家資質優秀(凜有齊五大屬性,櫻就有SSR級稀有嘅虛屬性)所以冇事並且作為小聖杯嘅性能大拋正版小聖杯伊莉雅

係呀⋯5戰就係出現小聖杯鬧雙胞
而且A貨勁過原裝(士郎都有金句膺品比真貨更強)
咁多從者只有紅A成功被伊莉雅回收(因為喺正佢前面消失),而且伊莉雅仲要睇到實個靈魂唔係就會被櫻扯走
其實要求唔高,抄番ubw小次郎用燕返咁表達一瞬9hit已經收貨

再加多一鏡由士郎背後影向b叔,突顯兩者體形上既差距就完美

投影果一幕係超越原作勁好J,可惜有頭無尾俾trailer 呃左
講起第三部trailer就嬲
睇trailer好多幕都正,好期待入戲院睇之後會點
結果原來就係得咁多,下一shot剪去第二度,或者草草了事
而且trailer配埋歌,好睇過電影
UFO真係好識擺POSE
仲衰過ubisoft
講得難聽啲bd係需要去
好多場打鬥以為係55波點知變成單方面屌打(麻婆vs蟲爺;姐妹最終戰)
我怕飛碟社會收到一堆刀片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞