《Fate/stay night [Heaven's Feel] III. Spring Song》8 月15 日上映3

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
其實何必呢
HF三章,有人收貨;有人唔收貨;有人覺得可以做得更好;有人覺得起眾多限制下已經做得好好
呢堆嘢根本通通都係見仁見智嘅事

動畫黨標籤原作黨係「原作撚」,同原作唔同就盲反;
原作黨標籤動畫黨係一知半解,指點江山;
起脫離實際觀點嘅情況下,呢一切根本口同鼻拗。
而結果就係淪為互相刺稻草人同訴諸人身
朋友,我連你講咗咩都冇睇,竟然都標籤緊你……

得啦得啦,總之起改編作品提原作就係原作為上啦
個人覺得,如果只係要求劇情完整性(或者話就咁講完一個故事),對UFO黎講未免要求太低
好歹都係成名已久嘅動畫公司,對演出效果有更高要求無可厚非
不過呢一切都談唔上製作缺失,只係選材上嘅問題,始終一定會有刪剪,文字冒險遊戲如果照搬黎做動畫絕對係一個災難,所以唔CUT呢part,就代表要CUT第二part。而起有限嘅時間內挑選適當嘅內容呈現出最好嘅效果,正正係體現監督有幾多料嘅地方

但但但但,退一萬步講,HF第三章點都唔會係糞作呢個POST我睇咗大部分回覆,亦唔太覺得有人評價HF第三章係糞作,可能係唔同人講咗好多自己各自不滿嘅點而令你地有咁嘅錯覺啦。

最後講下自己嘅睇法,HF三部曲,個人覺得第一章無限接近完美,原創嘅情節係神來之筆;第二章為咗渲染情緒,有一兩個位做多咗,但暇不掩瑜;第三章,製作組太貪心(typemoon方甚至想繼續加戲),我反而覺得佢cut得唔夠多。
瑕不掩瑜自膠
唔應該用空境做例子
FSN唔明設定係會唔知發生緊乜事,或者會get唔到某些劇節精彩之處
而空境啲中二病討論多數係橙子同式9up,唔關主線事,動畫直接cut哂就ok。
而且就算係咁,空境兩本小說出咗7.5部電影,所以用空境嚟話小說易啲改編唔厚道。
睇咗4dx,都叫有效果咁

等埋睇特典場先睇有冇特別嘢想講
其實係
空境好多只係思想上嘅討論
有冇都係一刀解決

講多錯多
我甚至誤會左係bad end以為最後士郎出返黎係櫻ff
直接播歌冇畫面真係有少少難get
和平既冬日市真係好好
玩左原作就知有伊莉雅=good end
幾時出第二季
agger
我都係咁諗以為個士郎係假
上網查返原作先知係true end黎
有d細節無交代 好似skip左d野咁
之後真係要玩返原作
我有睇空境 知邊個係橙子都connect唔返人偶同轉生呢d野
直接接播歌個畫面係幾靚 但係果段一句旁白都冇真係get唔到 仲要前面櫻有句呢11年佢都唔係到
原作幾條友傾偈解話
佢ending玩唯美就插入唔到
如果最尾黑幕出幾句說明會好啲
11年講緊櫻同凜啦
櫻第一次見士郎初中,依家先高中

須藤係舞台挨拶都有講最後到底要唔要台詞
但睇完淨係播Aimer首歌就決定唔洗了
黑幕出幾句字唔影響首歌㗎
好多電影都係咁end
fate線同ubw illya性格細路女好多
Hf係因為有黑櫻所以成熟d?
因為好早吸archer靈魂同埋有直接比士郎保護同埋b叔早退場?鳩估
值唔值得睇 4DX 呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞