《Fate/stay night [Heaven's Feel] III. Spring Song》8 月15 日上映3

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
頭先無留意自己係1001sor
4DX真係好震撼
不如樓主講下FZ解釋左FSN乜野謎底啦
隻GAME 04年前,FZ 06年出仲要個時係同人形式
吹到正傳要同人解謎,仲要遲左足足2年後
05年出FSN續作FHA,好想知有咩FSN謎底係奈須寧願向同人講都唔向正統續作FHA到解釋返
我諗佢意思係如果睇左FZ會劇透左FSN謎底(HF) 只係表達咁唔得咁好

去新POST就唔好再戰了
兜,繼續兜。
你最初係講緊「唔係ufo版fsn加咗fz嘅嘢,而係fz作為前傳本身就係為左解返fsn既謎」,唔係「FZ作為前傳有講返一D FSN無講嘅嘢。」

第一句,「唔係ufo版fsn加咗fz嘅嘢。」

「——原來如此。另一方面有沒有感覺讓您感覺棘手的部分?

三浦:雖然有很多很多,但這其中讓我感覺特別困難的是如何處理與'Fate/Zero'的聯繫。雖然故事裏有關聯'Fate/Zero'的部分,但是說到底 'Fate/Zero'是'Fate/stay night'的衍生作品,把它作為整部作品的'大前提'的話感覺有點不對勁。不過也不能把'Fate/Zero'和'Fate/stay night'完全區別對待,因為兩作的關聯很深。雖然多少能讓觀眾感覺到一些關聯性,但是不會太過於讓觀眾意識到這點,我在進行製作時一直在摸索這個曖昧的界線。

奈須:雖然有關聯,但會是不動聲色的。沒錯,切嗣對士郎的生存之道有著十分重要的影響因素。對於熟知'凜路線'的觀眾來說,略占存在感的'Fate/Zero'的部分反而會給觀眾帶來新鮮感,我是這麼認為的。只是把這部分認真地做成動畫的形式的話,可能觀眾看完了只會說'哇,動起來了,真美啊!'而已。所以說這回,為了製作出具有讓一直喜愛'Fate'的觀眾們看到最後的價值的作品,我們在每一話中都加入了'新的驚喜'。」
以上出自「Fate/stay night UBW特輯 全STAFF訪談翻譯」。
白紙黑字。唔單只加咗,仲覺得處理起黎好棘手,最後處理手法係「讓觀眾感覺到關聯性,但是不會太過於讓觀眾意識到,保持曖昧的界線」,就結果而言,蘑菇覺得係「Fate/Zero的部分略占存在感」。
姐係第一句「唔係ufo版fsn加咗fz嘅嘢。」,你係鳩up。

第二句,「而係fz作為前傳本身就係為左解返fsn既謎」。
前面我打咗咁多字,你唔理無所謂。三浦其實都答咗你「Fate/Zero是'Fate/stay night的衍生作品,把它作為整部作品的大前提的話,感覺有點不對勁」。
冇咗fz,fsn都一樣完整,fz創作目的亦唔係「為咗解返fsn嘅謎」,反而延伸出一堆bug。
所以,第二句,都係鳩UP。

不過,你可以繼續扮睇唔到或者繼續雙標嘅。
我宣第五次聖杯(口水)戰爭正式開始
一句「唔係UFO加咗FZ嘅嘢落去」否定UFO做過嘅努力。
一句「fz作為前傳本身係為咗解返FSN嘅謎」否定埋虛淵玄本身嘅創作目的同意念。
你估我好想戰呀?
睇著士郎啲劍伸出黎個下嚇親
有無人係鐘意係原版(無effect)多啲
原版淨係啲聲已經勁到震屎忽
可以focus番係個畫面到
ok我睇返我認我個句野係講得有d柒
但我個個comment既重點係在於睇fz先定係睇fsn先個情況係同星戰睇左123定456先係一樣
睇左fz先就會提早知左fsn好多謎底
成個觀影感受係會有唔同
原來weekday冇馬拉松式三部曲
我隔離位個女仔比張櫈打到叫左出聲
搞到我都唔好意思笑左聲
係咪震動位黎架
震住睇saber vs rider好撚正
午夜夢寒巴真係好有心機,又熟設定

人被車撞 就會死
咁呢點我好同意。
Fz本來就應該睇晒fsn三線先睇,虛淵玄自己都係咁建議,係個動畫化次序搞成咁。

講多少少,studio deen同type moon本身冇諗過會有第二部fsn動畫,所以先至搞saber線做主骨幹,然後混少少其餘兩線元素入去魔改。其實忽視06版關於caster加戲嘅話,就係fate線嚟。跳咗果部分,其實唔會劇透。
而ufo,最初話要做fsn動畫,立項果陣都係話重製saber線
好彩後尾傾下傾下,決定咗tv版做ubw,劇場版做hf,差啲就永世都見唔到fsn動畫齊晒三線。

所以個人推薦順序係,06版、ubw tv加劇場版、hf劇場版、fz。
不過最好緊係先玩完fsn原作,然後睇埋fz小說,再開始按順序睇動畫啦。
唔理邊一版動畫,都有好多做畀原作fans睇嘅彩蛋,好有誠意。

你以為我被車撞就會死嗎?
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞