《Fate/stay night [Heaven's Feel] III. Spring Song》8 月15 日上映3

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
紅a斷後殺咗berserker六次 士郎殺得一次仲要berserker其實可以反殺佢 不過因為見到伊莉亞先停手 同埋七重圓環得返四環 人又崩壞緊 點勁得過本尊
你肯定會被瘋狂負評。

川井憲次係正嘅
我好鍾意06版嘅音樂,非常高汁
首先,TYPE MOON嘅戰鬥唔係A>B,B>C,A就一定>C,會涉及相性問題。
其次,黑berserker「目不能視、失去理智、全身腐敗,正迎接二度死亡」(全部係原作描述黎),畀士郎嘅斧劍擊穿全身,失去八成身體,但都仲係未死,手上把斧劍仲可以將士郎成個頭斬飛,只係見到伊莉雅於是停手,然後士郎趁呢個時候把斧劍插入佢心臟。

簡單講,先唔講berserker狀態極差,如果唔係伊莉雅,士郎連射殺百頭都放唔完,起第九下就會畀berserker殺死,直接斷技。
唔係見到伊莉雅,分分鐘連果一次都殺唔到。射殺百頭都畀人斷技。
有一幕好想set Wallpaper

臨最終戰Saber背住黑櫻嗰幅,嗰張圖加配樂真係大戰來臨feel
果首OST真係最正
下面中左石化
點解土狼後段好似生野咁生啲劍? 咩事?
固有結界本身係一種心象侵蝕現實既接近魔法既魔術
士郎借左紅a隻手但自身既能力不足,又無同紅a相近既心象
所以比屬於紅a 既心象侵蝕自己
佢有聖骸布包住可以減慢呢個侵蝕既發生(係減慢only, 唔係防止)
而接通使用隻手就會加速呢個侵蝕
所以後期用左幾次就生曬d劍出黎
赤原獵犬?呢把係比紅a拎黎當箭射
定你指另一樣野
習慣咗負皮 呢個帖我大部分發言都俾人負評
梶浦粉不願面對真相
我都幾鐘意梶浦㗎
但唔係越嚟越制式化呢個囉
以前首My long forgotten cloistered sleep咪幾好聽

宜家好似求其放首優美少少嘅歌就OK
好多時候都同場景唔夾
首歌聽一兩次係好聽 但唔係次次都用啱囉
轉個片場又係差唔多
SAO大部分BGM同佢後來其他作品互換都冇所謂
好似一部動畫幾十首BGM得幾首有區別咁
type moon自己都諷刺過梶浦曲風越來越一式一樣呢件事。
但好多fans鍾意聽嘛,咪繼續用囉
唔係真月廚,但其實生劍出黎,本身係體內固有結界失控。
其他線士郎都有類似表現,唔記得係fate線定ubw線,rider起學校用短劍攻擊士郎果時發現吉唔入,有金屬交擊嘅聲音,於是決定掟士郎落街
目不能視 但見到伊莉雅
唔記得原作 berseker好似唔係因伊莉雅先輸?
電影士郎表現的確係複製到原作春歸end
同樣係冇咩傷 除咗人名講唔到(其實唔算明顯)就咩事都冇
櫻夢士郎個表現係畀人睇到佢真係好爭扎
還掂都係變人偶,點解春歸唔用櫻夢士郎果種爭扎
fate線黎 之後佢唔想死即刻用令咒叫saber出黎
但照計fate線佢真.係普通人
士郎實力係咪伊莉雅線>ubw>hf>fate?
你諗多咗,三條線嘅士郎個初始條件其實一樣,用唔用到一回事,但起源都係劍,個固有結界都係起到。
因為衛宮士郎可以行使嘅魔術只有固有結界無限劍製,所有「投影」同「強化」都係ubw嘅副產品,同真正嘅強化同投影唔同。

而且fate線士郎,亦都做到魔力放出(石中劍光炮)同投影ex級寶具avalon。
點都唔會係正常人而且佢第一次投影石中劍之後仲要咩後遺症都冇。
反而ubw線中段第一次投影干將莫邪搞到半截身冇咗知覺。
照你咁講,佢見唔到嘢,仲一樣識得去追殺衛宮士郎
原作係因為伊莉雅先輸。
「我這邊比較迅速。

比起失去八成身軀的的Berserker,我的攻擊比較快。

將大劍舉到胸前,像長槍般地刺擊。

“────!!!!”

但是,輸了。

根本不分先後。

厚著臉皮完全吸收了被賦予的違規級之特權,但還是輸了。

Berserker的攻擊迫近。

伴隨旋風而來的揮擊。

“────────”

扭過身體。

花全身能力來迴避。

早已發覺到了。

所以躲開就好。

不過只能讓Berserker的一擊剛好擦過太陽穴。

────但是,會當場斃命。

大劍的尖端,僅只擦過數公厘也會死。

這一擊如果直接命中的話,搞不好連大地都能殺掉。

像我的頭顱,只要稍微拂過去,就會像豆腐一樣地吹跑。

大劍迫近。

視線凍結在自己的頭被吹跑的瞬間。

───但是。

來勢洶洶地揮下來的大劍,

硬生生地停住了。

“────────咦?”

絕對將死之一擊落在目標的我身上。

“────────”

黑色的巨人,看著前面。

他看的並不是我。

那雙不帶理性的眼睛所凝視的,是從窪地走上地面的白色少女。

過渡下去。

毫不遲疑,也不心軟地,將大劍刺入Berserker的心臟。

沒有反擊。

巨人已用盡殘留的性命,這次真的回歸塵土

這一剎那。

漸漸消失的赤紅眼球,凝視著少女,訴說著由你來保護了。

────戰鬥只有一瞬間。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞