[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
買一套torx 六角螺絲批 同p5梅花批先
有冇人用緊apple usb-c to HDMI accessory?
舊野用耐會發熱嗎
唔係呀
要down野但又好慢,應該要down過夜
所以唔係好想打開佢成晚
按鎖定螢幕就ok 唔洗合埋部機
個mon一陣會自己off
就咁合埋部機理論上會吃幾多電?
睇情況
本身部MBP 2020 開左safari 之後合埋部機, 可以在24 小時吃左差唔多10 % 電力, os 係最新
ARM CPU + T3 Security Chip + FileVault 3 + macOS Big Sur

CIA同中共都破解唔到

所以將來的T3 Security Chip + 自家製ARM CPU應該會解決好多安全問題

至於RAM會暫時記存條key的問題 係比較麻煩

但有個網站好似講過 打句command就攪掂 就可以disable條RAM 唔俾佢地響sleep mode定其他mode的時候記住條key
Apple ID login有two-step authentication 應該okay掛?

聽你咁講 電腦世界真係冇可能做到100%完全絕對安全 天下無敵

所有都係一定會發熱
你用緊嗎?
有無人想聽晚keynote開個discord server一齊睇住live傾計

都好
上兩次上人度做live好似做節目咁無咩氣氛
今次當傾計好無

好想同坦巴傾計學野

用discord如何?

叫埋ios台既又好唔好
所以最安全其實係乜野科技都唔用
MBP 散熱膏有冇推介
我用緊隻 Noctua NT-H1, 效果感覺普通
Noctua已經係PC界最好果個啦咼

可以intel cpu太熱要乾冰先得
係ios台比人負評好慘
Intel 真係太熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞