[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
呢樣的確係麻煩位
iMac一兩年內出ARM版嗰時好可能會令到衣家i9版都食塵
所以唔建議投資太多落去BTO,盡量揀衣家夠自己用既spec算
SSD又係,如果你改埋10GbE連NAS的話根本個內置淨係用黎boot OS同裝apps同擺cache,256GB都可能夠
希望真係16號個event出 arm macbook pro

其實對於intel同arm既性能都冇咩要求

但想用耐d都係順應潮流等arm

利申:未用過macbook 但pt讀書點都要部notebook方便
淨係可以唔駛忍受intel果種發熱同arm長電量已經值得等
有冇人知MacBook 點樣Skype share screen 有埋聲
買左低配27

夠用就好 反正過一陣出部arm iMac 又faceid 又新design 又快 到時就想換機
我部2017 Macbook Pro 個Keyboard 第二次壞
又要拎去整
有野可以搞到output連去input
但你自己會聽唔到
陣間試試 唔該你
本身得雙核閂咗有冇用?
hw.physicalcpu: 2 hw.logicalcpu: 4

high sierra

散熱膏難唔難換?電腦白痴 從未曾開過部macbook
係咪睇下ifixit 就ok 開完蓋就換到?
試下先
我部2010 Core2 MBP終於都死咗整唔番

因為宜家有公司laptop,所以諗緊換MBA算

想問下宜家MBA個SSD係咪同RAM一樣焊死唔可以之後upgrade架?
好奇一問,由幾時開始焊死架?舊MB可以出出邊upgrade,抵好多
想問下合埋部機可以點keep 住 唔入sleep mode
Retina MacBook開始焊死ram
touch bar MacBook開始焊死埋ssd
插mon?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞