[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
用左iPad 後,已經好多年無用pc/notebook, 依家想買部 mbp好好儲起d相, 同埋用黎開obs.. 播自己屋企隻on9小貓咪..
請問有無經驗, 13吋,14699 果部, 夠唔夠做呢~~
可能燒底板
試下接外置mon睇有冇畫面
我用嗰隻插線嚟嘅so far so good
你意思係成條USB-C線,一邊係MagSafe?
del  左keychain都解決唔到,今日去左天才吧搞,佢直接幫我重裝macOS
Update 完 10.15.7 暫時無事
其實2020部Mac book pro 駛唔駛16GB ram?

加成1600$
有冇人 知可以點搞一🤯
幾件前換左cls Apple d 野咁襟

Netflix講明咗Mac要睇4K一定要升Big Sur,用Safari同有T2
你問得呢句即係唔使la
其實係 Apple 故意令只有 T2 chip 先可以解碼,定係 intel chip廢
Why not both

利申:冇研究
T2硬解使streaming係好撚快
可以望下 incase
考慮緊買imac 27inch
見到有部2019 imac 好新既2手賣緊9300
3.0ghz 6core i5
8gb ram
1tb fusion drive

但見網上面嘅評論話
2020張Graphics同cpu都勁好多
同埋用教育又有平
有無人可以比下意見我
Fusion drive除非你諗住拆機....
想問如果用左iCloud Drive,有冇得較佢自動Upload之餘,長期唔用個file都唔會delete,照keep係電腦?
如果default setting 係當啲檔案長期無用,下次用就要係iCloud down返落黎先用得
但咁樣既話有時無WiFi用就好麻煩
搵到了
唔該大家
Lion可能太舊,Apple個server未必有留嗰堆俾installer去download既links
你其實具體係做緊乜? 我幫舊Mac裝舊OS通常會用現成既最終point release disk image去裝,唔會用Internet recovery
咁會快好多同埋唔駛download野,裝好先再講要唔要加security patch同某d apps要更新
有好有唔好
你想知d咩?
純粹想輕便同可以就咁插係imac後面慳位
我見sandisk 512gb都要5舊左右
我imac 256gb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞