[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

我頭先save左個file係highlight果個位, 請問點樣揾番出黎?
幾時出 arm iMac
想換iMac 仲用緊 1080p個部
點解個個都等arm 其實有咩咁好
想問有無人用過CalDigit ts3 plus
或者其他Thunderbolt 3 dock?
想知傳輸速度係咪可以用盡
買依家果部啦

岩岩更新 有1080p鏡頭 好mic 10代U 新GPU
佢遲早會轉哂 咁緊係唔買尾水intel
用緊iMac Pro 點算
因為intel太垃圾
本身用緊surface pro 4,i5,4gb ram,128gb ssd
通常插外置mon,keyboard,mouse,hd 用,係去旅行先會剩機
依家用Capture one執相好慢,想轉新電腦
MacBook Air 2020,10代i5,8gb ram,256gb SSD
MacBook Pro 13”,8代i5,8gb ram,256gb SSD
應該點揀?pro個mon好似靚啲,散熱好啲?
利申,電腦白痴,快過依家同襟用就ok
兩部都得但一定要16g ram
我覺得兩部行C1P都唔會快過你部Surface好多...
因為C1P都幾chur CPU,而且有GPU加速
你呢個case應該等ARM MacBook出場再打算,因為Apple Silicon個最主要賣點就係細消耗電不過高效能,尤其係graphics方面
買得iMac Pro應該搵緊食 / 唔愁$啦
咁仲有咩需要問點算?
搵食就晨早recoup左買機舊錢
你意思個TB3 pass through出唔出足? (當然唔會足)
一個多port dock通常分bandwidth好難做到好效率
響Finder開一個window出黎,左面side bar會有你user home folder有呢個屋仔icon,而個名係你開account嗰時個名
咁你一早買左點同
我都有部MacBook pro 仲要係15
竟然我重以為點都會快過依家6代i5,4gb ram添
咁我再等下啦
士多賣Belkin 隻 Thunderbolt 3 Dock Pro
竟然平過出面成舊水有多

雖然都要2348
唔平少少買caldigit 個隻? 一樣士多有貨
tb2 用belkin, 但tb3 諗唔點解要買佢
計數咁計, 主要用USB port同埋SD card slot多
iMac得一條TB3 bus, 只插一個頭比dock用曬bandwidth, 理論上有40Gbps

假設:
USB-C gen3.2 @10Gbps x1
USB-C gen3.1 @5Gbps x1
USB-A gen3.1 @5Gbps x3
UHS-II SD card max speed 312MBps
總計唔過40Gbps
我要求唔高 預左唔會全速
但如果佢跌到得返接近usb2.0速度,咁講法係唔係買個usb分插仲抵玩
caldigit好似抵玩啲
實用上唔係咁clear cut
我諗除左eGPU之外,根本無野係會100%時間chur盡個理論值,或者ext SSD (NVMe)個sequential係高於個dock分俾佢個allocated bandwidth仲要你永久用佢做cache / scratch disk
如果你插去USB port嗰幾件野唔係以上用途,dock粒controller / iMac個controller係會識得分流
用得TB3 dock個point就係為左響bandwidth同埋用電分流都有獨立controller處理,而個40Gbps理論值上限係俾一個足夠headroom去「蝕」

不過響iMac個case,因為天生嗰四個type-A port同兩個TB3 port係分bus,就算TB3兩port唔係得一個bus而係兩個,都唔會改變你將某d野獨立插去type-A port個好處
如果你有type-A野係chur,就最好直插iMac;我自己係咁做: USB audio out同埋TM ext HDD直插type-A,垃雜USB野就經TB3 dock分出,包括4k mon miniDP
又撚狗 搞到我都唔知買唔買macbook好
冇諗住買,純粹見到
未出ARM Mac都唔考慮住
呢條友成日彈出彈入又臭串
啲料準確程度一時時
真係觀望多陣先
如果買Mac mini之後自己換ram呢?係咪mini粒8代i5點都勁過air粒10代?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞