[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
會唔會iPad air嘅A14會係刪core版
又或者係體質唔好版本
好似月餅啲試爐版本咁

ARM macs嘅Apple silicon應該先係完全體
Craig 做口形話 no 即係未整好
講真就算試佢個 Beta 仍然覺得大把野 fix,連 Safari VP9 codec 播到4K 片都抽走咗一段時間
等吓啦
蘋狗要做左膠兼奶共搞到左右做人難
都唔知你哋急黎做乜撚嘢
人哋覺得OK出得街自然會公布㗎啦
早出又點啫拿住部機打飛機咩

等吓唔會死嘅仲有聖誕前一定出到街嘅自己諗吓點解啦
Yup
只係我嘅解讀唧
其實似係有咁既message
event片仲有第二個位影到佢打橫行過,要讓路俾鏡頭
成個event佢都無份講野都特登剪兩段俾佢出鏡,而又兩次都有小動作似乎暗示d野
因為總會有人等撚左N年未出手買新Mac
「公布左ARM Macs會出」 -> 「第一部ARM Mac出貨」之間個時間越長,呢班人就越多時間「無機用」
岩岩上2個鐘Zoom冇左接近30%電,算唔算正常。
有無巴打有預過依個問題
時間係會向前嘅買咗呢就搵緊錢

你咪等囉

陣間基曲話有問題回收唔出住嘅呢年使唔使用啦
Tui
Bingo紙
📱 iPhone 12
⌚️ Apple Watch Series 6
🗒️ iPad Air
🔊 Smaller HomePod
🎧 AirPods Studio
🌎 AirTags
💪 Arm Macs
🔋 Wireless Charging Mat
https://www.facebook.com/49799578922/posts/10159146951083923

阿妹同佢老公就黎離開香港
想佢走時送啲嘢比佢
想買部MacBook pro比佢
佢宜家部電腦由讀大學到出嚟做左幾年野用到宜家
慢到嘔
佢平時都係睇吓片做下文書工作
想問13吋13K嗰部係咪已夠?
自己完全唔識電腦野
仲有想問係香港買埋AppleCare 係外國係咪都用到
想去門市買同無信用卡係咪可以比現金
Lm
你真係好撚on9,都唔係第一次留d咁既回覆
你問「都唔知你哋急黎做乜撚嘢」
我答「咪就係有一*部份*人因為點點點而急」
你講「買咗呢就搵緊錢」
咁唔撚係搵錢既人呢? 你唔俾人等?
學生/窮L/家長,大柒把人唔當部機係生財工具或者無條件有新買新即食即用
1) 13,999 嗰部的確係夠應付有突 (事實上唔駛咁勁,不過長線買呢部都好)
2) AppleCare係全球保養,佢係可以響外國有問題嗰時walkin外國AppleStore或者request郵遞送機俾Apple整;不過我唔清楚AC+意外保嗰part係咪都可以咁樣拎去外國用,以我所知香港係AIA負責而性質係保險既一種
3) 門市班天才慣晒同一數cash,勁多強國客都係咁
行ZOOM嗰時其實部腦都用緊好多唔同野,播幾條片,錄cam,錄聲出聲,upload download stream,所以如果隻app唔係optimize得好好的話佢chur電都唔出奇
續航力方面問題ARM MacBook應該會「解決」
big sur 會唔會都係今日一齊出?
唔會

至少今朝無講
似係閹core版
平時iPad Pro用開嗰隻X版個分別都係解放多幾個graphic cores

不過佢地唔同Intel,應該唔係出fab體質分bin去搞i3 i5 i7 i9幾條line個玩法
因為有傳台積電7nm個良率90幾%,如果玩bin的話係同真正需求成反比例 (平價機種需要chip量係多過貴款)
所以我懷疑佢地會搞d新意,因為反正由設計到生產一條龍自己包晒,又唔考慮粒chip要外銷,應該會搵到一種新鮮既共用chips方法
咁你知唔知日日係咁問好撚煩呀嗎

同個智障兒童喺屋企日日問人哋幾點係有飯開冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞