[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
可能係最平嘅Macbook

https://hypebeast.com/zh/hb1ofqf
據傳 Apple Silicon Mac 將會以許久未見的 12 吋規格推出,而搭載 ARM Mac 處理器的電腦採用 TSMC 5 奈米製程技術,透過這樣的方式,Apple 可將每顆處理器的成本壓在 $75 美元,價格大約是原本固定合作的 Intel 所提供處理器的四分之一而已,使 Mac 的生產成本大幅降低,相信也會反映在售價之上。
買新 唔等啦,邊有得等
你估apple會咁好死平個四分三價錢俾你?
cut埋火牛縮細個包裝
平少少你都要謝主隆恩啦
咁粒U平75%
唔等如成部機成本平咗75%嘅
我咪就係話就算cpu平四分三
以apple性格
最多咪又係平幾蚊美金就話平咗俾你
咁又真,iphone已經示範咗
平少少有既 幾百囉
Intel 佔BOM 30%算好多
睇返iPad 12.9賣7999
Apple Silicon Mac可能賣8999
如果頭啖湯arm macbook係用嚟取代mba嘅話
為咗show到arm機平過intel機
我估會象徵式賣$6999
係咪又要等到下年
本身想買嚟edit下片,錄下cover咁
如果真係呢個價 而14寸2021先出
會買黎頂著當用住先 然後出14寸Trade左佢
唔急用係咪應該等到11月EVENT先買MAC
如果你鍾意intel 成日過熱 鎖速
唔介意可以依家買
如果你用開嘅software未有arm version,其實都冇得揀
如果狂閹feature的話,隻mon又用12"或以下同埋柒色,可能可以以做到以前粒粒mon MBA個公廁價位
當然佢地唔會一開波就咁進取,應該幾年後先會開始將個門檻向下調整
我會預計佢地會用11"/12.9" iPad Pro + Magic Trackpad 個combo價黎做一個指標,尤其係假設同12" ARM MB用同一級chip的話,可能兩個會一模一樣價錢
但係rosetta 2唔需要等dev recompile喎
姐係如果你用堆apps唔係真係咁chur,就算x2個overhead都可能夠做
反而真係要等係好多需要driver既配件,例如printer、Wacom板、某d專門USB野等等
大家覺得蘋果11月會直接出14寸ARM MBP 定
淨係換走13寸intel晶片就算數
希望係前者
唔想再等鳥
想問下 16吋 Macbook 係咪有叉唔到電既問題
上網見到有平16吋 但得90日保 驚中伏
如果做公司文書excel modeling ,唔執相唔執片
係咪MacBook Air或者MacBook夠做?
Mbp=overkill?
Intel mac係咪會無得software support?
想問下咁樣正唔正常
cpu閒置88%
但fcpx佔用1xx%
點解唔拉高啲個cpu佔用率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞