[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
本身有部desktop
想加多部notebook 可以出街用
主要係excel word 同remote 公司電腦
MacBook Air 就夠?
打上16gb? I3 dual core 係咪on9?

等arm macbook係咪大機會抓蟲入屎窟?
唔洗諗啦

twitter 大量依d假leaker account

日日係到post fake news

根本佢地就收唔到咩風

全部都只係佢地自己PREDICTION FF only
下年2.3月出唔出到部arm?
直接問主席..
mini粒U都係偏低效既Intel chip,一樣會被初代ARM Macs完爆
你個use case可以等第一部ARM MacBook Pro,姐係如果Apple先出一部非Pro既輕薄機你都應該skip

不過講真,無人可以俾到一個好確實既預言究竟C1P響ARM Macs會run成點 (甚至暫時run唔到)
因為咁複雜既software係用緊好多舊library,例如C1P GPU加速嗰項我唔知佢升左上Metal未,如果仲係用緊OpenCL的話上Big Sur會有阻力 (OpenCL已經被閹)
所以呢一分鐘買一部Intel Mac主力去行C1P可能仲係一個相對穩陣既選擇;咁的話可以講隻13999高配MBP係一個sweetspot,平d既MBP/MBA/mini唔係唔用得不過會無咁爽
咁我買mini自己出去搵人加ram算,thanks
iPad用唔到vba
公司IT話remote剩係support pc or Mac
我想買macbook pro 13 加 16G ram , 如果去apple store walk in 買洗唔洗等好耐
應該有貨就比到你,冇貨就走人,唔通人地即場幫你裝RAM...
如果你地有睇置頂的話,就應該知道蘋狗衣家係無賣可以抆RAM插RAM既laptop

衣家響store要walk買到有16GB既MBP13"應該一定要買13999高配
想問依家買MacBook air i3係咪唔明智?我就開學,只會用黎睇e book,做下word,PowerPoint 同睇YouTube, 見BTS 又就完,好驚佢一完左BTS就會公佈新機,我見人話你需要就買,arm Mac 又唔知幾時有,如果十五十六就咩都買唔到
我都係
唔上唔落咁
當年唔等iPhone x 直接買iPhone 8 後悔莫及
而家有種既視感
都係嗰句:等得就等,等唔到就買
況且冇咗bts都仲有各大院校notebook ownership
我估新機如果唔啱心水嘅話舊機都會減價?
等到嘅話無論到時要買邊部都值得我係咁諗
我都係呢個諗法... 但係BU program 去到10月31號
2個月前BTS入左MBA I3 勁後悔,平時睇fb youtube 都lag, 可能每個人對lag定義都唔同,可能我之前係用mbp2017,最後嬲嬲地原價放左出去

原價放到咁好?因為係BTS平咗嘅原價,所以都有人買?

我BTS 訂咗MBA I5,未到手,驚有缺陷,十五十六係咪應該買番pro

本身用開MBP 2010,啱啱死咗
原來我setting 無tick到
唔怪得見唔到
你用chrome?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞