[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
真係有嘅時候,又會有人話呢第一代嘅鑊氣一定有嘅等多兩三代先,好啦跟住兩三代又轉外型,重複返上面啲說話,咁就一世都唔使買機。
想問下 Crucial CT2K32G4SFD8266 (2x32) 係咪用到落iMac 行dual channel 2667 clock?
Kingston DDR-4 2666MHz 8GB SODIMM KCP426SS8/8

Kingston DDR-4 2666MHz 16GB SODIMM KCP426SD8/16

夾到跟機兩條4GB行2666
點解每隔一段日子會自動logout晒d網?

同埋youtube首頁平時係睇開既片 又會隔一段時間自動變返無痕咁?

煩左好耐,有冇人知點搞?
無清過cookies
又係啲setting 冇曬?我間唔中都會係咁
如果你未買就可以同Apple訂VESA版
買左普通版實機的話要用呢種轉腳,某國某網店某貨幣98蚊一塊

點會唔得
除非你插落iMac 2017仲要用跟機嗰兩條2400MHz撈,咁就會down clock去2400
但係咪要 AA BB咁放行唔到duel channel?
因為amazon 個度買間公司答d客話佢地呢款ram唔support imac 2020,但d用家試左又話其實係得,所以想問吓呢度有冇巴打試過
另一個問題, 4x16 同2 x 32邊d樣好d?

例如facebook個D
要login返

你係咪都係用chrome?
一定要ABAB或者BABA咁插
MHz同CL都夾的話根本90%機會無問題
淨番嗰10%你想確定就可以google嗰隻RAM個part number同iMac年份一齊search,只要撞到一條友報告話佢係呢對RAM插入佢呢部iMac行到的話咁你就99%確定
4 x 16GB
pros: 平少少、四條同款可以自由揀MHz同CL
cons: 得64GB,浪費Apple跟機4+4GB

2 x 32GB
pros: 夾埋Apple跟機可以暫時有72GB、第時想換晒四條可以到上限128GB
cons: 貴少少,想撈跟機RAM用的話限死2666MHz CL19
我自己用safari睇YouTube嗰時都好騎呢
每隔一兩星期會自己轉light mode(我用開dark mode)
語言變殘體
但冇自動登出
same
好似話如果夾原廠嗰兩條剩係得top clock 同duel channel 二揀一,因為DC要ABAB咁放但top clock要AABB咁放
chrome youtube未試過咁
只係隔一排無晒睇開個D喺首頁
唔知點解會自動reset
請問13號大唔大機會講埋ARM mac
諗緊要唔要通宵睇發佈會
傳聞淨係講 iPhone, HomePod 同塊叉電板
想問下mbp 想問舊adapter for插usb lan線,有冇咩推介
唔會,可以瞓覺

Bloomberg: First Mac With Apple Silicon Will Be Announced in November
https://www.macrumors.com/2020/10/09/apple-silicon-mac-release-timeframe/

The first Mac laptop with Apple’s own processor, among other products, will emerge at another launch in November.

即係11月會出一部MacBook, 但冇講係MacBook乜
唔該哂都係早啲瞓
究竟MacBook 16吋會唔會更新

14 好似係冇graphic 卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞