[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
10.14 同 10.15又熱又耗電

有冇巴打仲用緊10.13 High Sierra

呢版OS係近幾年最好最穩定
好辛苦追哂post ,追左我成個鐘先睇哂

14ARM會取代 13MBP,13 MBP只會止於Intel mac

touchbar會繼續係到,唔會再有發光logo

14既performance會直追base 16,base 14好似係8gb ram 512 ssd usb 4.0 x4

好似佢有個reply話直追5500m,16吋用家呢次真係揼春

有2個iphone related既我post黎呢到希望唔好介意
Apple呢次真係用ARM放大絕

A11放係airpower去控制邊個coil有電邊個唔洗用電

Mac系列既Chipset會有簡單既chip放落MBA/MB比everyday user

好powerful既就會放MBP16同iMac

Mac以後唔會有touch screen 因為佢地explore 呢個option覺得iPad Prod會比到最好既experience所以就做左個magic keyboard出黎

"Put it on it is a laptop, get that out it is a tablet"

呢個post仲有好多好多好有趣Apple既insider野

英文ok既可以追下,啲用字唔深

不過Maxtech條片都sum左好幾個重要既出黎
好多”leakers”喺twitter狂踩呢個人
唔跟車太貼住
我都見到

其實每年睇呢啲leaks都幾過癮
以往最多都係得iPhone leaks
今年乜都有
不過我幾認同嗰個人講一樣嘢

以後Android要打嘅唔再係iOS
而係成個Apple Silicon下嘅生態下嘅所有Apple系OS,延伸性完全冇得比

Android仲依然係Android
Fuschia OS
呢樣真

由電腦,電話,tablet,睇既電視,聽既歌,帶既錶,眼鏡都係apple

比錢又apple pay

睇醫生又係要睇apple watch既野

android好用極佢只係個電話os同scale up既 tablet os

An用家:你睇班i狗又打J
想要16gb+256多過 8+512

最後又係要加錢
我之前問過有關買macbook air同pro既問題
唔該哂大家幫手 想問埋最後一題
因為有d原因聽日就要決定下面其中一部
但係未用過macbook想問下大家食ram既問題
求下大家幫下我

想問下2020mbp 8gb ram
假如用途係 上網/睇片/microsoft office
同埋有時會開bootcamp/ parallel windows玩隻要求低過LOL小小既game (唔係日日玩)
8 gb ram夠唔夠做?

如果唔係我就轉番2020 mba 16gb ram...
但係成日過熱好影響效能
同埋唔係日日會玩bootcamp所以未必會係最重要因素 只要玩到就得
14arm
其實chromeos 好高效率..
android 真係算吧
我好期待 14 mb
mba打唔到lol 16GB一樣會lag 原因係cpu過熱 跌fps
如果係Minecraft呢d 10-15fps都玩得開心既game
或者有得考慮

mbp 8G用途只限上網睇片office 同LOL
唔包parallel

你個d用途要MBP+16GB
實在唔夠預算不如買二手有AC+保的MBP
Lm
前幾日先話想等下年買mbp 14 點知有leaks話過幾日就出 希望真啦
雖然希望14嘅消息係真,但睇嚟好大機會係吹水
我諗好多人用舊機都冇上catalina
我都覺,mbp 14真係出嘅即係取代mbp 13,但mbp 13啱啱先update 完3個月左右,冇咁短命掛我都唔信Apple 會咁進取咁快俾pro 系列行arm 架構,下星期12 inch MacBook 借屍還魂試水溫出先都合理啲
普通上網8gb ram應該唔夠
16gb係基本
開埋parallel=兩個os唔洗講啊嘛
16 mbp咪又係幾個月
新po 留名
蘋果會唔會乘機用MacBook branding 取代哂pro同air
淨係分尺寸
你打到32G穩陣啲囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞