[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
真係俾番個MagSafe我冇咁嬲
mac裝windows10 要先關閉mac個密碼
否則會卡係bootcamp度
近幾年macOS總係有d莫名其妙既bug
想問下ARM化會唔會代表有啲apps support唔到?
肯定有啲基於 x86寫出黎既sofreware無得完美過渡嫁啦,睇下幾多既姐
software
唔該曬清
心郁郁想換 但驚多bugs又support唔到啲apps
岩岩update 咗safari 14
用落好lag 係咪我錯覺
如果我用Apple自家程式係咪冇影響?
eg Logic pro x
用緊2019 27" IMAC, 想加RAM, 請問有冇介紹?
Apple自己出應該實支援既,不過睇下佢點更新既姐
想問下 iMac 21.5inch

如果主要用黎執相,行lightroom/capture one,同埋photoshop.

Ram 係咪最好 16gb, 有就 32 gb ?

另外 graphic card ,Radeon Pro Vega 20 with 4GB of HBM2 memory 同 Radeon Pro 560X with 4GB of GDDR5 memory 個分別會唔會好大。

本身用緊 macbook pro 2018, 16gb ram, Radeon Pro 560X with 4GB of GDDR5 memory. 想搵部大screenD 易睇D。
做乜咁睇唔開要買21.5
你砌32GB+Vega 20已經成萬8

你直接買$15399部27吋自己另外買ram好過
想問下係咪好多人都更新唔到去10.15.7
撳update嗰陣話要重新開機
之後就不停loop
有冇巴打知要點搞
岩岩執到部2015 macbook air 8g 128
2千蚊
原來有咁咁換

見Google 話要用返DDR4 2666MHz SO-DIMMs
依類既ram?

同埋 咩brand 既ram 好?
好似係關個mon事多過spec?
Chrome 用落好似順少少
上個月部macbook壞壞地 間唔中就自動reboot
試過跟官網教reinstall macos
但reinstall中途都會reboot,搞到直頭裝都裝唔返個macos
最後搞左2日先終於裝得返但一樣有reboot既問題,但都勉強仲用到

過幾日拎左去天才吧問下咩事
條友又係話叫我放低部機幫我重裝os 睇下得唔得
離開左apple store唔夠20mins就打返黎話整唔到
要我比錢換底板但呢排唔想洗錢著諗著用著先等出年直接換新機

點知去到發現條友洗完機同我之前一樣裝都裝唔返個os
佢都就咁比返我叫我自己搞
個下我又on9話咁我返去自己整最後又自己搞左成日先裝得返個os

雖然佢有講明維修有風險但係我都估唔到佢會將一部仲勉強用到既機變成一舊磚咁直接比返我仲要只係用左20mins唔夠既時間就判部機死刑
如果我唔係前幾日自己都試過重裝os識裝返應該企左係度
所以焊死哂啲零件真係好反智 製造咗幾多電子垃圾
咩機咩model 先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞