[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
等到apple執笠再買就唔會怕買到舊機
當年Power PC轉intel,有部份死忠聲稱「留守Power PC、PowerPC先係正統Mac機,apple用intel就係天行者變黑武士」
最後咪又係要屈服,好快就接受現實
其實wfh同bts 令到Mac銷量大升就知其實主流冇人care 用咩CPU
等緊 ARM mac
但部 2016 MBP 好似脹左電
12完就完 Back to school
想買Mac Air i5
定大家覺得死頂 等 11月...
睇你急唔急用。 有需要買lo,
一陣11月唔出機.. 唔通等下年咩
不過我諗all day 核電、同埋可以mac內行iOS掛機濕鳩game呢兩點對好多「主流」人士係決定性既賣點
如果劈頭第一兩部仲包括埋超薄retina MB後代的話,仲要再多一個普通人在意既輕薄賣點

所以我都預計過幾次,轉ARM可能對底層用家個分別先係最大
反而中高位既人可能會倚靠x86行VM/alt-boot,或者用pro software要等幾年先敢轉architecture,呢群人唔會貿然上ARM住
佢run到Rosetta 2咁嘅質素先
加上pro嘢最好一定要行native
雖然都預左MS會咁做,不過衣家officially有的話係幫到Mac呢面
有左呢個emulation layer就代表響ARM MacOS環境內行(ARM) Windows apps emu係直接可行
前提係MS要release左arm版既windows先
咁當然出正式版仲有一排,不過都幾肯定一定會發生
因為ARM+台積電呢個combo個勢實在太勁,x86如果響可見將來都無突破的話,Windows成個ecosystem都係正視ARM既存在
而且Apple出到成條desktop + laptop line up都用ARM的話就姐係完全商品化幾個MS Windows響consumer space都cover既power budget
雖然Apple一定唔會share chip design俾人用,不過高通或者其他廠甚至MS自己係可以做,到時就有必要加速ARM Windows出爐同相關testing

其實你問我,以Apple個pro line up只係一兩年內就出得晒個timing,我(鳩)估根本MS Apple同幾間software大廠之間根本已經有默契大概幾時roll out,只係Apple因為Intel太食屎而要行先幾步
部mac air側面個mic位收唔到聲音偏好設定聲音有開,私穩個麥克風都有開點搞
市面上得高通,兼極少Samsung 同MTK
用windows又要硬食高通
請問你地去唔去到以下網站?
https://www.videolan.org/vlc/

我用macOS去唔到,但用PC去得到,點解咁神奇
有冇人order左iMac ship緊黎?
喺上海SF寄過黎係咪正常
會唔會收到次貨⋯
比左兩皮幾野upgrade買唔想買到d翻身機想問部機到左可以點check
點解驚唔正常?
想美國用UPS送?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞