[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
姐係豪賭

如果過兩年intel amd發力整到更強cpu
咁apple u即刻會失去競爭力

apple應該留一手 萬一arm生態做唔起
cpu gpu性能唔夠紅藍綠三家打 就起用返x86
其實有機會連Mac機個brand都改撚埋
當時由PPC轉去x86就係由「Power___」轉做「Mac____」
今鑊基本上係同等級數轉變,或者一炮改晒做「AppleBook」之類既柒名
好好奇點解MacBook air無heatsink
快啲出部12吋啦
帶返iBook 個名返黎
i字頭唔會啦
佢地幾年黎已經不斷送走有i字開頭既軟硬件
係淨番iPhone iPad兩個個branding太強所以唔郁得
iBook呢個名仲要亂到同時間係一部Apple laptop,又係一隻iOS app
apple係起名方面真係冇創意
我覺得統一叫MacBook 已經係大改
佢啱啱先轉叫macOS
我諗個Mac字仲會keep 同埋都深入民心
imac 27" 依家值唔值得入手?

利申而家有部2016mbp
macbook mouse 有咩推介
有冇滑鼠做到touchpad look上look落戈種smooth 感
其實得一隻牌子
其實得一款
想問下有無人 MacBook pro藍芽連 master mx 2s 係連唔到

我個部一用藍芽連隻滑鼠會係咁connected / not connect 跳黎跳去用唔到
除左magic mouse
其實得一間廠
我都想入iMac 27”,如果揀512GB SSD 用BTS買,係咪i7比i5抵玩啲?
8core點都俾6core強
但如果你宜家6core夠用 以後又有信心自己拆機換i9
咁可以買i5
閂Wi-Fi再開過
唔得再重新開機
Arm mac唔知到時會唔會玩到ios啲game
WWDC講ARM Mac可以run所有iOS app,問題係會唔會放去mac App Store
如果做到就真係正
打機用返macos玩/掛機
咁揀iphone平平地就夠
想買MacBook pro 13吋,如果用嚟文書,洗唔洗加到i7同1tb?
唔需要
衣家部ARM dev kit已經做到,因為graphic嗰部份已經唔算橫跨平台
不過到真係正式出嗰時個問題會去developer度,個interface如果唔只係簡單手指篤而有牽涉multi-touch的話,響macOS用單一cursor係好難控制得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞