[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
屌,我又出現返呢個問題,預約去天才吧比佢整有冇用,煩撚死,次之都一野食左我勁多電
福華d平野雖然我自己都有用,不過遁例都要提吓大家:
電源相關,同埋data相關用垃雜野都有風險,你要肯冒起燒死部Mac底板或者過野時整死data個危險
似樣既bluetooth KB係應該同插線差唔多一樣,要去到電莖/做3D野呢種級數先會感覺到有delay,打字唔應該覺
其實一隻Logitech都係兩舊幾姐,慳黎做乜
你話淘佬三十蚊嗰d就話姐
1) iMac作為consumer機,RAM量係重要過RAM速
2) 你一炮過換晒4條就可以用晒Hyper X
3) 不過你只買兩條,而又想用埋Apple原裝嗰兩條,就要夾2666MHz同CL19
4) 咁的話不如買Kingston value series算,KCP426SD8/32 x 2 + 原裝 = 32+32+4+4 = 72GB
香港周圍walkin買到就MOMAX囉
兩幾水之內,寫明4k60Hz嗰幾隻
會咁誇張咩我諗住買個adapter得閒插下usb咋
電一定唔可以慳
唔牽涉data,例如USB KB / mouse,甚至出mon係無咩問題
不過你一用佢個PD俾電MacBook,或者用USB插HDD/SSD過data就要小心
呢個post都耐唔耐有人報告用垃雜type-C用到燒Mac
唔好話特賣場個d 雜牌貨, 買過一隻orico type-c hub, 插埋pd 火牛會有明顯電流聲

好彩暫時未試過用嚟叉電

sorry 樂巴

四巴,咁你有冇用褔仁嗰D USB-A轉 USB-C單個 adapter? 嗰D用HDD time machine ok 嗎?買咗未用,嚇一嚇諗緊去唔去退貨
其實我都只係電腦save野去usb之類 應該唔會長插住
我唔太識電腦野好彩你提醒
做backup買返個有牌子好少少既enclosure啦,百令蚊者
梗係買過部
keyboard 唔係唔同左咩
本身個keyboard係有時會凹咗
部13年MBP終於壞左 準備買16” MBP 主要用photoshop做design野 會upgrade 32gb ram
想問GPU有冇必要up做8gb 5500? Thx
用4條呢隻upgrade得唔得?
我最多會俾呢種來源既USB type-A火牛叉電話
而且係唔牽涉type-C因為type-C PD係倚靠火牛入面粒chip去計電壓
我一定唔會用佢地做任何data野,一秒都唔會
我會用佢地有電池既野例如LED電筒,不過唔會信佢d尿袋因為太大電量/電池密度又係倚靠工藝
呢隻當然得,佢完全夾足Apple跟機RAM添
其實你係咪咁需要咁多RAM? 專業用途?
一般用家買兩條16GB已經有足16+16+4+4 = 40GB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞