[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
師兄 我宜家裝唔到個os, 係呢個step 不斷重複 ,搞唔到
拎去apple store啦
長用backup買external hdd仲抵啦
你個HDD有幾多位剩?
已重新format 1TB
咁多位大佬
有冇高質既typec hub hdmi usb推薦下
HyperDrive GEN2
問你具體做緊咩係想你講你裝緊邊部Mac,有咩野spec,同埋用緊咩途徑搵既installer

btw Lion年代既機拎去store,班友唔識搞係唔出奇
手指仔因為發熱同埋chip級數問題,作為backup我覺得相對危險
而SSD睇你budget同埋backup大小,佢無HDD咁安全不過快好多,個backup過程慳好多時間
我做野呢度有隻2TB TB3 NVMe SSD界開做六個partition俾六部Mac做暫時TM,不過遲d會target去NAS
Why not both
利申等緊black friday入nas
有冇平D
呢個成7百幾銀
自己做
好風趣
又要平
又要高質
個時無留定隻DVD/USB俾你FORMAT咩?
你用gesture睇唔得咩
有幾個問題想請教下大家(用緊2015 MacBook Pro 13 inch,OS 10.14.6)

1. 駁外置mon(dell U2720Q)嘅時候,個dock會一時係外置mon度,一時係MacBook 個screen度,有冇得set固定?

2. 用chrome睇YouTube 4K嘅時候,好lag,完全睇唔到

3. Full screen 睇片嘅時候個mon好似唔夠frame rate 咁,係唔係部機推唔郁4K mon?(已經用mini dp support 4K 60fps 嘅線)
你部機得2K,點睇4K
MAC好似無得同步?
dock會跟住你用緊嘅mon走
又要威又唔捨得俾錢買頭盔

咁你不如自己做啦講咁多做乜撚嘢
2. 硬件配置問題,同埋 chrome 解碼係好吃力,有機會就試吓 Big Sur beta 嘅 Safari
3. check 吓system preferences 睇 Hz 係咪60, 如果係就代表硬件唔夠勁去推4K
唔覺有... 宜家係咪要係app store 買OS X Mountain Lion?
我部機係 imac 2011 27吋
In the Box

iMac
Apple Wireless Keyboard
Apple Magic Mouse
Power cord
Install/restore DVDs
Printed and electronic documentation
無得買架喇...

很想要吧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞