[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
今年嗰部arm係mbp定mba?
macbook air/ ipad pro你地會點選擇?
macbook air好似抵買好多,可以用黎做多好多野
我都諗住買arm Mac玩濕鳩手機驚
更新左safari 好lag
尤其係Facebook
正解
ipad pro係luxury黎
唔好俾人水到真係當電腦用
除非本身完全冇需要用電腦 否則ipad pro真係有閒錢當買玩具咁
好似比堅尼印咁
或者話 你有好specific既purpose係用到佢最好既 咁先會值個個錢

唔同一般電腦/手機/平板
用佢係最好*
其實有可能唔係d窿而係個殼本身既膠同MBA金屬接觸有反應
因為Apple佢地用嗰隻鋁合金係anodized唔會就咁同空氣接觸就有變化 (除非響palm rest位置成日有手汗體脂)
白點又唔收機換mon
其實啲人話有白點 我用左兩三年都睇唔出 係咪我問題
老老豆豆 其實ipad 呢家野已經冇乜特別進展
我諗我用部ipad 用到佢有一日張個mac os 擺入去ipad
我先換機
依家換都係為左個usbc 但冇乜需要住
ipad 因為4:3 睇戲都係有黑邊
買到11 跟係大左少少
12 又好重
就咁睇係咪應該irreversible?
年年換唔係問題 玩得apple 都係想要新野唔係炒冷飯
再者apple watch 我買過三代其實唔係想像中咁多功能會用到 買隻gamc 仲實用講真
除非你做野 讀書要用到ipad 啲app 先有用
你普通用其實多數都係渣iphone 或者macos 仲實用
當電腦真係唔好玩啦
apple 好想張部野"打做"到比人睇感覺可以頂電腦
其實唔少人都中撚左伏 可以做到野
見二手區唔輝人都係咁
白點你有的話,比較淺色/光畫面係會好明顯有撻手指公咁大既野化開左色,開白色畫面既apps時唔可能見唔到,你見唔到可能你好彩未有呢個問題

至於4:3我其實幾鍾意,睇野有字幕黑底會清楚好多,同埋橫向browsing嗰時個頁面會高身d唔會睇得嗰少少野
係咩
算啦 我普通用又真係唔見有呢個白點問題
4:3 睇戲我覺得冇我拎住iphone 咁正
睇字同睇書係好對既
但睇戲好似都係android pad睇好啲
算啦 ipad 真係炒冷飯多
再講 佢兩千蚊買個keyboard 1千蚊買筆
加埋仲貴過部macbook air
仲做野我唔覺得ipad 會做野多過macbook
我返而覺得10.5 ~11吋先係最好既ipad 尺吋
一來拎出街唔重 二來size 岩岩好可以頂到13~15吋macbook 再大根本就係擺公司
除非學巴打講 有設計公司or 特別既公司係有需要用ipad
否則都係擺ipad 不如擺macbook 仲做多野
起馬最基本既multitask 最分別明顯
apple 好想做到multitask 功能係ipad
但始終都係比起用macbook 差好多
有無ching 知imac 2017 如果插外置ssd 同跟ifixit 放入去行OS 效果爭幾遠?

個白點問題多數係響呢個位置
佢係exactly響正display connector上面
各方研究個結論係個connector長期有熱力,而當個mon嗰個位置受壓時,LCD panel背面壓得太近個connector的話,個panel就有機會被「燒親」
燒左之後唔會完全死,而係入面某質地永久改變而令到個區域「淺色左」

btw個白點唔一定響呢個位,不過我連續兩部10.5"都出現響呢個同一個位
係咩 等我睇下先
出arm未呀 好難頂呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞