[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Window機想轉會mbp
邊個網賣?
apple order
但啱啱睇又無事
https://browser.geekbench.com/v5/compute/1581541

iPad Air 4 A14 Metal 分數 12571

A12Z Bionic (2020 iPad Pro): 11665
A12X Bionic (2018 iPad Pro): 10860
A13 Bionic (iPhone 11): 7308
A12 Bionic (iPad Air 3): 5242

都未上到X/Z就已經拋離A13一大截
Mac都用呢粒唔出返啲力邊得
計price per TB的話好明顯3.5" HDD係最高
不過如果你只係backup一部機,而個總backup量係少於一兩TB,咁樣用SSD就有可能響方便同速度嗰面拎到著數

用番巴打建議個321方案,你可以改一改:
經常做Time Machine嗰隻碟用SSD (每一個鐘一次)
而定時定侯將呢隻TM SSD個內容archive一次(可能每個weekend一次)就用HDD或者上NAS/上雲
咁既方案係拎到晒各方好處而又不失效率

btw我會主張macOS個boot volume先用Time Machine
只係放data的話用其他方法去backup係適合d
不過對好多普通用家唔想煩的話,可能咩野都俾晒TM去做會容易d
https://everymac.com/systems/apple/imac/specs/imac-core-i5-2.7-27-inch-aluminum-mid-2011-thunderbolt-specs.html
你嗰款如果day1買就跟機10.6.6,遲幾個月買的話就會出廠裝左10.7 Lion,所以你行Internet Recovery嗰時佢已經想由Apple server度download Lion相關既file
唔patch情況下最新可裝macOS係10.13.6 (17G14033)
我會建議你搵exactly呢個版本去download (或者起碼係10.13.6未裝security patch)
如果你有run到App Store既(新)Mac,你可以直接用呢條link去store度download:
https://itunes.apple.com/us/app/macos-high-sierra/id1246284741?ls=1&mt=12
如果你無,咁唯有自己出去BT之類;因為hackintosh嗰面需要舊macOS關係,所以其實macOS既download係超易搵的,就算你要由Windows度整bootable media的話都有人整好左d即刻可以copy既版本
想問下而家iMac 27”抵唔抵屌🙏🏻
MacBook Pro mac mini應該唔洗 自己有四個tb口
整比iMac macbook air 同埋部份得兩個tb口 MBP?
有冇iMac 既external usb hub 推介
岩先訂左iMac 27, 唔知會唔會跟Big sur?
岩先order左,上網睇好勁,勁過2019好多
但唔知iphone 12發佈會會唔會出新iMac
依家買2020 Mac book pro 13” 會唔會中伏

好驚佢下星期就出14 但送AirPods 優惠12號就完
勁過ipad pro 2020
買左ipad pro 2020 11” 個d係咪揼春
得登架啦,完左back to school先開發佈會
計番bts pro先貴少少 但有pro motion 喎
仲有air 未知幾多ram
想問下最平果部mac air夠用?

i3 256 8gb

只用黎ssh remote control 文件 同messege

貪佢夠輕
琴日睇外媒話4GB,多1GB
我部iPad Air 3寄replacement再宜家仲未到手
一定夠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞