[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔剪片唔做3D唔打機係無需要升
我覺得呢個timing買16"最好唔好加太多野
底配開始config起,有必要升去32GB先升
SSD都係盡細,1TB止步
明白,感謝巴打

Dell已經發表咗2020年Tiger Lake版XPS13
RAM用LPDDR4x 4267MHz
仲有Thunderbolt 4

想喺MBP有條咁窄嘅框唔知要等到幾時
我反而想睇TB4個deployment會幾多鑊氣
會唔會好似TB3下海嗰排搞一大輪Intel要改controller先掂
如果嚟緊ARM Macbook 有redesign就好喇
我係攝影佬
成日要剪片 買mac機 係公司用開prores 有時preres raw 方便便野 我唸64g都夠既
部air用用下熄左就著唔番 插差配都有著燈
係咪99%壞底版 係咪去genius bar check都要俾錢
部MacBook Pro 15 2019 無啦啦死左
黑畫面 touch bar 無左野
但個trackpad force touch 仲有feel
強制reboot又無反應

book左genius
有無人知係咩事
TB4唔係速度冇變咩?
幾年前壞底板搵天才check唔洗俾錢
仲有保養唔驚啦
我部野16年買
好似整黎都多餘
MacBook Pro 09 mid 仲用緊 但已經好慢 有無得trade in
「此產品不符合優惠資格,但我們可為你免費回收」
拎去d 2手電腦舖頭賣
應該都仲有幾舊水
我問過我部2010 MBP 收$200,有D話太舊唔收
但會係咩事
呀妹條仔bts 出左部MBP畀佢
今日幫佢買左隻Verbatim 7in1 雙type c頭果隻屌住先

我繼續等新MBP/IMAC
嗰10.15.7有冇伏?
想問下2020 iMac 27" 第3階(唔upgrade) 抵唔抵買?
家庭用機, 需要用BootCamp 行win10
手上係2013 iMac, 新機想用到6年+ 左右
PS: 我想買高階想戰6-10年, 需要bootcamp 行win10
1. i7 8 core (唔upgrad)
2. 5500XT (冇budget,唔 upgrade 得唔得? 我只係想以後bootcamp玩到Diablo 4, 新既MMORPG咁, 唔會玩console games, 唔會玩槍games)
3. Upgrade 10 gigabit ethernet
4. Upgrade 1TB SSD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞