[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有冇咩app可以開機自動連HomePod
對上一次大改咪岩岩一年
依家intel cpu都出咗11 你仲用緊第9代
不過冇 就算係arm都係要等16吋先有graphic 卡
佢14吋應該唔會有掛?

所以希望佢今年會update 16
希望有 arm iMac 啦
傳過有23/24吋
不過係咪第一批機就唔知
呢期漏少咗好多
個個都只係講MacBook
嚟緊想換Arm mac
手上有部macbook air 2011 mid
已經好少用
想問依家仲有無人會收?
以27"響公布轉ARM之後都即刻出多一轉Intel版黎睇,ARM版iMac就算一開波出傳緊嗰隻低配24"先,都應該係好後既事 (兩年transition後期)
而且個panel應該用mini-LED,姐係會同mini-LED生產時間掛勾,姐係2021年中至年尾
收都係當零件咁收
留做後備機 / 收藏啦
以當前rumors綜合起黎我係咁理解/預計的:

2020 11月公布:
1) 13.3" MBP,源用高配機殼只改architecture
2) 12" rMB後繼機,用新概念設計

2021年內(大概順序):
3) 24" iMac,用新概念設計,miniLED
4) 14" MBP,用新概念設計,miniLED
5) 16" MBP,用新概念設計,miniLED
6) 32" iMac,用新概念設計,miniLED
7) Mac Pro,源用機殼只改architecture

姐係MBA收皮,rMB同埋底配MBP分擔個位
iMac Pro正式收皮,想勁spec就叫人買Mac Pro
以Product名嚟講rMB我估應該會都係叫MacBook Air

始終Air個名辨識度大好多
深水埗高登有間賣二手腦會收,我部2010 MBP入唔到OS都收咗$300
你啱
所以呢部12"可以話響性能同I/O上係rMB後繼,但係Apple會用番Air個朵
咁就可以響PR上拍埋衣家部偏厚偏重既Air度,鳩吹咩野今代細=輕左50%薄左25%嗰d撚屌tagline
想問下care包唔包條線
唔小心跌彎咗用唔到 定係直接買過條算
集氣Macbook Pro 11月出ARM 14寸
有無人會用iMac bootcamp 連egpu 打機
極度on 9§
態度正確,等緊換13.3/ 14mbp
如果真係出arm你地會即買定等多一兩代穩定d先
諗緊部pro拎去整捱多年定直接出新好
我會買部底配輕薄機做吓白老鼠,飲頭淡湯而食盡ARM可以減磅個賣點(用少d電池,用少d料去散熱)
當然真正重要既workflow仍然源用Intel Macs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞