[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
19 號網上買部 iMac
20 已經話已經出咗貨
sf 已經收件係上海
大家經驗約略要幾耐先到香港
我落單時 apple 寫要11月十幾號先到
個%係單核已經100%
而你部機好似係六核六線mini? 姐係total有600%俾process
另外,你見個iGPU條bar已經爆標,應該係因為你行既FCP task需要用晒CPU同GPU,而樽頸係GPU
原來咁睇
我係6核12線hackintosh
我見左邊果個活動監視器個igpu得34% 仲以為樽頸係我粒u
有無開發者試過ARM MAC裝唔裝到DMG
Spec:2019 2port Macbook pro
琴日用完部Mac仲有80%電
今日一開 佢話用盡哂啲電要叉電
咁我叉咗半個鐘左右都係未開得番部機
我reset 完SMC都係無反應 係咪可以搵定天才
(叉電有‘登’一聲 有買ac+)
有無人知點解隻airpods2 連到iphone。
但係連MacBook air 既時候會連接失敗?
求各巴絲幫忙,我有部2011MID MBA,想換SSD,上網搵過要加轉接卡,但我SEARCH過好多都係2013以上,請問我個CASE 要買邊隻?謝謝!
頭先用用下部imac2020黑左畫面著唔返
大家認為第一代ARM Mac會出問題嘅機率大唔大
其實多唔多人買二手MacBook
部MacBook pro用左6年想換
拎去深水埗賣啦

一五年機有咁嘅速度算係咁啦
有邊代係冇問題
有冇人成功喺imac 播到 4k bluray / 普通blu ray? 要買邊隻Driver同埋用乜嘢軟件play?
應該今日或者聽日收到啦

明明全部野都符合要求,但一玩就鎖30Fps搞到勁Lag 。

好炇,完全唔知點Check個問題係邊,無從入手,又唔知係邊個位令到佢Frame rate drop。

利申:Macbook pro 15 2018
Vaga20
32GB RAM
I78850
想問吓你另外買乜嘢software? 另外買一個software幾多錢左右?有冇得直接將隻碟抽落電腦再用IINA播?
過熱降頻?
我都覺得係呢個問題,我Down咗個MAC fans control 嚟用,但唔識Set

但問題我原本用Bootcamp玩呢隻遊戲係最少都有80FPS ,依家一入去已經好似Lock咗30FPS咁,暫時仲未搵到係乜野問題。
我暫時搵到個問題,原來Type C如果插左手邊差電會大幅降頻,當我插返右手邊TypeC,FPS彈返上110幾

呢個係咪Macbook pro 2018嘅潛在問題嚟?
唔係
大概係全柒部四port MBP既問題,而且都算通咗天
屌 imac個mon整到5k retina咁靚想播隻blu ray睇下都要搞咁多野 一個external blu ray disc 1000up, player software又幾百,睇Netflix又唔support 4k, 得youtube同Apple tv+ 睇到4k 真係好撚on9 即係逼人apple tv買片睇架姐!究竟播藍光要點搞架
暫時解決到FPS少少,但有個好撚大個問題就係玩一陣佢就會Drop Frame ,Drop一陣又升返幾秒跟住又跌過,係咪個風扇Lock死住過熱就降頻落返?

真係好困擾個問題。
咁痴線
依家先知
2017年買完一直喺書枱都係插左邊
插返右邊performance會提升?
屌search完啲新聞先發現新大陸
係咪咩os version都係噉嘅情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞