[Mac撚] 用家/買機集中討論(48) 九月十五event等出大野

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
睇左有冇咩program run緊先啦
想問大家呢幾日用mac, cpu有冇比個accountsd chur爆左,基乎用唔到部機
https://lih.kg/qHLEOaX

早幾頁有巴打share過

關keychain事
十月有無發報會?
OWC有保證d
我覺得一大部份功能係bootcamp打機的話iMac都幾唔抵
一定要揀iMac的話仲要預成十年...
CPU可以唔轉住,因為佢係socketed,可以第時自己升,同埋粒i7暫時係夠做的
反而GPU因為焊(好似係),響TB3出eGPU bandwidth有限前題下,你可能最好預勁少少
關於今水iMac GPU打機跑分出面有好多片同資訊,大致上可以講如果唔升5700XT的話其他低配都係唔著數(效能優先的話)
SSD 1TB的確係sweetspot
而10Gbe就算今日無用,十年內都一定有

(其實我覺得你應該同一舊錢砌Ryzen RTX加隻144Hz mon)
Thanks.
Tank兄, 如果我純想要64GB RAM or more
你會建議換4條16 定2條32 or學你講開 32+32+4+4
因為我拍野+汁相用
試過64gb先接受到順剪D片
公司用緊刨芝士macpro有時拎留屋企剪頂唔住先買左IMAC (之前果部2013年) 怕差距太大就連屋企都冇番住左係公司先買LOL
去二手網收部imac 會唔會好傻仔,因為唔會砌win機,想要個5k mon 用黎汁下相同剪片,剪片會用final cut pro
上網見2015 7-8k左右再自己裝ram 好像唔錯

定忍痛分期打爆2020 imac ,起碼成年先回本,買完要省下錢
啱啱考慮吓諗住升埋做5700XT, 不過上網睇話呢張野有bug,坦兄點睇 唔知蘋果回應咗未呢
知唔知幾時可以有正式版既big sur 用?
唔該哂
如果2015夠用點解要打爆2020?
買MacBook air 2020 i5定MacBook pro好
一樣價錢
普通文書睇片
同價錢MBP個ROM應該細D,如果夠用梗係MBP
我就係唔知兩部都係i5既時候 仲有咩分別
可唔可以講下 唔該
i5都有好多種嘅,MBP用嗰個係第八代1.4Ghz (Base model) vs MBA第十代1.1Ghz,雖然舊D,但係MBP應該都快D。而MBP散熱好D,MON又靚D

但係同價錢比,MBA個SSD (sor 唔係ROM)大一倍。。。我之前都好似你咁响呢兩部揀,因為要大hard disk,所以訂咗MBA

最近睇咗好多關於MBA嘅散熱問題,宜家心大心細係咪為咗慳$2000訂錯
依家讀緊design....
唔知買mba 個部夠唔夠用
macbook ac+ 真係改左每12個月最多2次意外損壞
呢幾年嘅macbook係咪冇以前嗰d咁耐用? 我部12 年mbp差唔多收皮,諗緊轉唔轉會用windows
等埋年尾arm
自己換ssd + ram 應該會快返啲
升完MacBook pro壞左logic board
好奇問下有無人會用手指或ssd做time machine
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞