[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
想返bar請唔請人
想做住先再睇下搵唔搵到其他(design類)
本身想讀返書但今年應該太遲
Music School 係有嘅 不過你要等到八月先可能有工開
英文好,喺香港大老細老細下屬都有鬼,溝通完全無問題,但做文職,喺果邊可以做咩?

BTW,去過Highland,好正
唔知喎…不過應該要求唔高,始終係勞動力
教琴呢? 多數華人做咩工比較好 🤧 巴仔有冇好推介? 想睇下黎之前要點裝備自己
你指bar tender/侍應?我知兩份都有請part-time。食肆最鐘意請part-time你明的
文職應該幾多吓喎…文員仔call centre應該幾多吓,不過都係唔清楚
Yep
諗住返下先
英文溝通應該無問題
本身唔想咁急走但老豆老母係咁踢我
我未見過有鬼仔鬼妹識彈琴
冇話咩工好咩工唔好,你有能力你肯做人地就會請你,我大學生真係唔識點推介你去做咩好
裝備英文,睇吓英文報紙同電視電影,學到你可以冇字幕/淨英文字幕
Sorry 師兄有少少off topic。
可唔可以比較下愛丁堡同格拉斯哥?(以你既認知)

如果第時落腳應該都係呢兩個地方其中一個,唔會係倫敦
想問settled status點申報?
點解會有嘅
想知特教需唔需要人?
https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/applying-for-settled-status
佢個deadline delay 到下年六月 BTW
同埋你要係英國嘅時候申請
屋企有人澳門出世
完全唔清楚呢啲,不過有care centre 你可以問吓嘅
樓主會唔會長留scotland?

當地有咩行業、工種比較興旺?
愛丁堡就古城feel 多啲,而Glasgow就城市化啲,其他其實差唔多,好睇你preference
aye
我應該會,蘇格蘭咩工都揾人,因為年輕人口流失,可以自己去indeed, LinkedIn 揾吓
naw
Edinburgh 世仇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞