[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
香港冬天朝早起身最辛苦,但蘇格蘭室內有暖氣就ok既
Haggis
當年試過大雪到巴士都唔開
無番學2個星期
大雪好罕有喎
黎咗五年先大雪停課一次
連野食都買唔到
你唔介意當然好
主要都係想傾下生活同少少讀書野
我有追哂上面啲post嫁
對我黎講英國真係完全唔熟
巴打好勁 依家都諗緊半工讀
睇緊果間都係17萬左右 但好多年無讀書
好驚handle唔到 重讀咪仆街
2010聖誕
成個tesco都係吉既
我嗰時覺得都係慳啲洗,唔好番part time,盡力讀好佢
Scotland 多唔多asset management 公司
邊類型asset?
我知有唔少係做offshore asset
巴打你好 想請問下如果想方便阿女讀書 愛丁堡住邊區既校網果d好d?
諗住公校定私校?
唔好意思,我唔係太熟中小學既野,因為我淨係喺度完成大學課程
公校LA~ 私校太貴
唔緊要呀~ thx BRO!
Ching有無去過st Andrews 嚟緊9月會過去讀master想了解下
如果係公立學校嘅話如果喺James Gillespie's, Craigmount, Boroughmuir 嘅Catchment Area 你小朋友就會自動派入果間中學。
https://www.edinburgh.gov.uk/catchmentmap

我高中最尾兩年喺愛丁堡公立讀可以盡量答你問題 https://t.me/msw121
大學城,感覺有啲似成間中大/科大加條酒吧街咁。去過兩次所以印象唔係咁熟
我好奇一問
因為我讀私校既
巴打讀公校是咪考SQA
thx bro!!!
係吖考SQA。因為係六年制所以其實香港過嚟基本上唔需要太多時間習慣,如果你三月前出世可以要求跳級 (當然你要show 到你有啲料,建議高中入學最好喺香港考一兩科IGCSE先直少俾人知你有啲料到)。

我喺香港讀完中三之後因為第六科剩商科,文科同Bio揀而我全部都唔想讀(最憎背生字嘅理科撚)所以學校直接叫我中五開始讀素性讀少科
我末代會考完過去讀S5
個時會考科科D
佢地以為我好差
點知一quiz屌打全場
想問下。我睇左好多glasgow 同edinburgh 資料

應該都係呢兩個地方長居

但聽一個以前係perth讀書既朋友講。

1. Edin 水質同英國一樣都係咁差。glas就靚水質

2. Glas有排華情況。edin反而無

3. Glas比edin雜同多罪案

4. 唔識渣車 揀edin好過glas

想請教下巴打以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞