[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
又辛苦,又要冇時間做part time,又要比學校,又要生活
anyway我已經挨過左
我係 Essex 果邊多....大家多數都係比較大件少少
我冇乜機會見到女
一日對住部電腦同喺lab, 冇機會見到女架啦
Strathclyde 比較重工業味多啲,你去Strathclyde 讀CS 唔係咁好。讀CS 個preference 應該係 Edinburgh > St Andrews > Glasgow > Strathclyde。
如果驚一年洗費太大可以考慮Part-time master 半工讀兩年邊揾錢邊讀
Ching 有冇諗過去德國讀?我做過Research 學費超平同埋識英文就得
有,其實一早都plan左過eu個面讀書磨時間,但英國肯收,咁咪英國囉。我自己就讀又得唔讀又得....
幾好吖俾多條路自己行
成日以為南部就暖北就涷
Central belt 冬天暖過南部,夏天凍過南部
相對上可以話係冬暖夏凉?
應該唔會,有朋友做緊
但佢係喺度讀
睇緊Edinburgh 加埋你地分享d相
想去讀game 上面分享講果邊呢行都唔錯咁?
但果邊變左要讀4年 唔係好afford到
去返Manchester果d 3年就得..
你地會唔會建議讀college果類?
望過下其實同大學差唔多價錢
唔讀大學又好似好on9 多唔多local讀呢種?

不過我都好驚讀讀下獨立咪仆直

有second year entry,不過當然收高分啲
請問 Glasgow 既治安係咪會差過 Edinburgh?
如果一開始想住市中心先既話,Edinburgh會唔會空間感比較小?我純粹睇google map Edinburgh好似樓同樓之間比較逼夾咁
另外 Scotland呢邊係咪會比 England 少昆蟲入屋?
蘇格蘭蛋hit唔hit
$$$
可能我住耐左,我好支持蘇獨
我之前係3rd year entry
幾過引
全年都係香港冬天既氣溫
其感覺上冇香港咁辛苦。我大概住咗一年就慣。
好處係你換季只需要換褸,室內有暖氣係基本所以入面一件短袖就ok,有需要嘅先加件打底。
過引不過唔會成日食
如果真係好多問題想問我唔介意開tg谷嘅。不過我真係唔知太多似終我仲係大學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞