[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
thanks. 可能一開頭都係stay係Edinburgh / Glasgow 搵工. 搵到DUNDEE工先搬過去
DUNDEE屋租平好多by the way
係呀,但要預左要揸車番工
頭半年未買到車,但應該可以做香港牌租車
半年後,成為左居民,先至可以轉牌/學車,買車/租車
冇咁勁啦
只係喺比較出名嗰三間速遞公司入面做緊個19 office 員工仔
想睇下蘇格蘭呢邊會唔會都有機會,定都係要去返倫敦嗰邊比較好啫
個人比較想過啲真係生活,但呢排疫情真係好大獲
過到黎都驚好耐都搵唔到工
Good lad
呢個問題應該無解 只有寄望疫情盡快完結
而家各行各業都有影響. 除非你做醫護
多謝支持蘇格蘭獨立
支持scotland獨立入EU. 第時扲SCOLTAND PASSPORT
https://t.me/joinchat/HTx7mRUocF8tgQIcb-tysA

英國打工生意經濟圈tg
其實 Scotland 五大城市都平…Glasgow/Edinburgh 可能要住市中心外面會平啲。你要有人氣就都係Central Belt (Glasgow/Edinburgh)
好似唔多人喺呢個group已經喺uk喎...
係咪groundskeeper willie咁嘅口音

https://youtu.be/irrPd3w8eXs
開頭都係住呢兩個城架喇.易搵工啲.
個人想搵機會住inverness/dundee. inverness夠highland同與世隔絕, 岩哂我呢啲毒J
我本來今年都會搬去aberdeen
蘇格蘭溝女難唔難 想溝返個蘇格蘭囡囡過世正式入鄉隨俗

可能我毒
係scotland用邊間銀行最方便同抵用?
諗住一到英國就上scotland了搵屋租跟住開銀行戶口
唔係bno?
冇話咩抵唔抵用架喎
定係你有其他意思?

大約幾時會黎?
無特別意思 窮J一名都係想知有無咩戶口唔洗月費. 多分行. 比較多local人用 etc.

自己單身狗, expect都係2021 Q1. 主要原因都係想搵多少少錢先過黎. 太早過黎真係坐食山崩而家英國經濟咁差

除非香港局勢係年尾前加速到死人/唔比人離境, 否則都應該Q1先黎. 過到黎打算係edinburgh落腳住airbnb再搵屋租. 租到屋就扲租約開銀行戶口, 扲NI 再搵工.
大部份都唔洗月費, 佢一開始都唔會比你開到啲高級要交月費既戶口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞