[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
我係 MEDIA 多
唔知果邊呢行有冇人請
餓就好大機會都唔會餓親既
我覺得要有目標,好多人做左下啲體力勞動既工,就會唔記得左自己本來既目標
岩岩去到係咪冇咩可能即刻搵到本身做開既工

有睇過YOUTUBE 好多都有話要即低做起
例如 SUPERMARKET 餐館次類果D工
正確,但真心職業無分貴賤,我都好多工種都做過

但人真係有會惰性,我都覺得餐廳工真係幾好做,又有得食,收入又唔錯,所以有時就會唔記得左自己本來想做乜
其實我冇話咩專業 識 少少graphic 3d animation 影相 拍片
安於現狀左就唔想改變

自己到時可能做一排野就讀個master洗下底
未來有機會去愛丁堡/dundee 度住 但問識既人佢答唔到我 因為佢做醫生 係唔洗亂搵工
完全問唔到扮工 生存果方面
我都係有一排整親,先停左落黎諗下自己想點
我本身 freelance 都做開wedding
去到新地方應該會好驚
下年7月應該會過去探路先 之後就決定去向 但人生路不熟
好驚又溝通唔到 又識唔到人 又搵唔到工 比人歧視
蘇威係咪好平當水飲
因為如果我朋友轉得成佢想做個位
佢就會係Edinburgh 買樓 我可以去果邊住
但唔得我就會係DUNDEE 住

頭幾年都應該走唔到
Ching, 請問如果一家大細,Belfast會唔會易搵工同埋學校(小學)好唔好
True
有冇北愛巴絲答到
我依加住Dundee 8月底grad,諗住留英國多幾個月搵工
仲未決定留Dundee定去Edinburgh住好
樓主知唔知有冇咩網可以搵到香港既housemate?
搵我?

我好大機會下年都要搬...
你依加住緊邊?
我最多留到出年一月
edinburgh
你想搵咩工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞