[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
搵唔到水怪
我真係成日都覺得有得做, 我一直好想做下架
住左過隔離湖
尼斯湖水怪去左尼斯
傳說中嘅 Deep fried Mars bar ... yay or nay ?
我仲未食到, 仲有deep fried pizza, 啲人都話正
你試吓上LinkedIn揾吓
你英國睇本英文書寫Fuck去到香港英文版唔會變咗做Diu 架喎。
頂多可能係用英式串法
小食店我覺得OK
food truck 我有保留
唔錯幾正吓
主要我係想成本低d 姐,不過food truck 歐洲好似真係冇咁流行咁
私心講句其實想可以喺大學附近買到香港街頭小食/港式點心
多唔多香港人? 佢地係邊多? 點搵到佢地圍爐?中菜如何?
不多不小住城市多不過住得好散,你到時去參與示威會圍到爐。如果你信耶穌去華人教會最易識香港人
中菜一律建議自己煮or食味精,Glasgow同Edinburgh有啲酒樓唔錯不過少貴
我打算過來,Glasgow係唔係唔係咁安全,工作長住係唔係Edinburgh好好多? 同時都有留意London/Manchester,但直覺上自己鐘意Edinburgh多D。outside the city ,交通如何?
Imperial palace汁未?
未喎
都係坐巴士, 都周圍去到既, 但你要睇下自己想搵啲咩工
electrical engineer應該係好好搵架, 你同埋要留意下香港讀完, 同呢度讀完會唔會有咩唔同
係咪要冇字幕都聽得明trainspotting對白先有能力喺蘇格蘭生活?
唔係啦, 聽下聽下就明
bus transport OK咁就放心,我做開IT狗...我見到呢間property agent唔知得唔得,有冇推薦,如果有香港人開仲好

https://www.clangordon.co.uk/
我唔知呢間得唔得呀, 但我係用私人landlord
通常我地大路都係用Zoopla, Rightmove, Gumtree 去揾。通常啲Agent 會放上Zoopla/Rightmove 而有啲Landlord 唔想俾Agent fee 會放上Gumtree。

如果你唔介意同陌生人住又想慳錢可以試吓Spareroom。

我Comp Sci and Math 九月 Year 4。其實IT 工Glasgow 同 Edinburgh都有幾多IT 工做。你去揾Amazon, RBS, Lloyds Bank, JP Morgan, Skyscanner, Rockstar 佢哋都有office 喺Glasgow/Edinburgh
trainspotting 果啲重得好誇張好少人咁重口音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞