[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
十幾個鐘. sosad
喺邊轉機?
想幾時開學?本身喺香港都係讀想關既野?

我以係AL都係垃圾,但我覺得唔代表乜呀,有得直接入uni就入,唔好用多左錢同時間係college
我以為又要中東轉一次,到LHR又轉多次
有時覺得轉機都唔係差,一程坐10個鐘都真係幾痛苦
中東轉好似是坐阿聯酋,平D。
會準備定藥食逼自己訓教
終於爬完文,點解想SCOTLAND 獨立?
點解想香港獨立?
我無想過要香港獨立,我想比英國佬管治,因比老共好。
BTW,我本身是好喜歡SCOTLAND,但一考慮獨立因素,真係到英國時會選擇其他城市先,怕會兩頭唔到岸,最怕是要踢返香港就大檸樂了。
呢個問題就同香港應唔應該獨立一樣,當自覺比宗主國優越,就會有獨立既念頭

而加淨係covid一事,都反映到英格蘭政府個意識係唔夠,但其實我覺得蘇格蘭政府暫時都做得唔錯

我認為,現時蘇格蘭有好多事情都會比英國既決策捆綁,我地有自己既議會,但都係反映民意,冇乜大既力量

我都明白好多BNO港人會擔心,獨立左係唔係唔承認BNO呢,我反而咁諗,一個新既國家,係一定好需要各方面既人材。但今日講,真係言之過早

copy番自己喺第二個post講過既野
反而係第時蘇獨 本身住緊係蘇格蘭既話可能比住英格蘭有優勢.
比你繼續係蘇格蘭工作同居住已經夠. 夠年期照樣入籍.
唔鍾意你咪落返去英格蘭. 相信唔會唔計你住蘇格蘭果陣既年期. 因為當時仲係聯合王國一部份.
anyway, 想知有咩另你鐘意scotland
老實講是好表面,地方靚,行山景靚,生活平。本身一知道BNO 可走英國就乜都唔諗就SCOTLAND,但之後睇番SCOTLAND少少資料原來人民是喜歡EU多過英國,咁講啦,我地D香港人對英國是有一定感情,可以用BNO到英國除了逃難,另一個應該是感情,尤其我呢D中佬。咁唔去SCTLAND都可以考慮其地英國地方先,等5+1 後定晒先再去SCOTLAND都未遲。自問無咁多心力去搏一個地方是否可以收留自己,做香港人,這幾年真係好累,之後要走去一個新地方再適應,要入藉,都唔知又花幾多心力,2014 到今日,真係好累,唔係講笑。
ching有冇喺scotland住過?
睇定ucas,再睇下係唔係要考ielts
無呀,英國都未去過,希望過幾個月有機會飛一轉英國先,現在都是睇片咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞