[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
葡萄牙護照?
陌生人就唔怕,但怕唔熟路,冇車,律師都唔識搵。最重要係holiday過來,時間唔多,得1個月到。
我本身都係做開外國IT,主力搞core infra,90%時間都係做歐美,但code真係唔掂,要再跟番,唔知到時搵工點。唔得就業返學。
咩叫私人landlord?
經agent同直接搵業主嘅分別
去愛丁堡其實有so
有機會十年後再搞獨立
獨立左就有兩本passport
師兄熟唔熟Kirkcaldy
得個IVE HD electrical engineering搵唔搵到食
唔介意去到再讀書
想做返呢行
另外想問吓愛丁堡多唔多酒店
太太做hotel revenue, 會唔會好難搵
不過我估都係倫敦多啲機會
冇錯, 我同landlord之間係冇中間人
我覺得可以再讀, 因為好多都會係讀到MEng先做野, 得HD係差左少少
我以前都係得asso, 又冇英國學歷, 所以好難搵到相關既野, 再之後就去再讀書
可能兩三年就獨立呢
唔熟呀sorry
仲以為個個蘇格蘭人講嘢都係咁
我有同事都係咁, 聽多左就ok
想問EH10係一個咩區域
點解啲樓咁貴?
當地治安如何 多唔多見隊草/醉酒?
呢幾日睇左好多資料,獨立左,咁BNO 5+1仲可唔可以留呢.....到時係咩公民
morningside啲租都幾貴下, 有有錢學生鐘意住嗰頭
edinburgh唔錯架, 其實成日周圍都會有聞到草, 醉酒佬唔算多
根據番佢上一次獨立公投既定議
同scotland有關係既人都有權申請, 成為公民
直接關係就係本地出生, 本地居留多於一定年期
(好似有講過話只要係uk passport holder再連續居留滿三年, 就可以喺獨立日成為scottish citizen)
間接就係父母/ 祖父母既血緣關係嗰啲

但最後獨立唔到, 等下啦, 我都覺得好快會有下一次
我最怕佢獨立左BNO唔係uk passport holder,咁咪5+1+3
但真心想過蘇格蘭....做多十年....退休
師兄咁勁, 做多10年就可以退休, 我就真係有排挨
個人做到傷哂,做多10年己到頂
唔想再返工啦,歐外國同事成日唔做野等我做
有次個DATACENTER DOWN左,我要REMOTE HAND,個面做左15分鐘,同我講要走,接仔放學,佢真係唔再返來,我又要四周搵人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞