[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
愛丁堡Year 3下年grad,高中讀公立學校(歐洲公民) 可以答下蘇格蘭生活/升學/住宿既問題,其他就盡答啦
係咪成日落雨?氣候點樣?
University of Edinburgh
愛丁堡工作機會多唔多?

(首選for me)
知唔知道如果嚟讀PhD難唔難?會唔會非本地人有咩唔同?studentship大概有幾多?
另外如果做研究喺度容唔容易搵工?
其實唔需要話太擔心,通常係電視聽到嗰啲都係Glaswegian Accent (格垃師哥口音)。
其實in general口音唔會太重,有啲似含着啖水咁,同埋佢唔介意慢慢同你講多一兩次。

其實ching你喺英國返工唔用英文會死,又果揾到份開車嘅可能唔使講嘢會好啲掛,你都係邊做邊學啦。當你英文係learn to survive你會學得好快,前提你要肯放棄你喺香港學啲英文,因為係垃圾。
係,不過多數落粉。In general大風乾爽,其本上識搭褸著就得。遮用一把爛一把。
落雪就唔好希望太多啦,黎咗五年先一次大雪,細雪都有嘅
lm
Napier 好撚多大陸人你DSE3322都可能入到
呢樣真係唔係太清楚,不過應該唔少。如果你係aim IT 你有Rockstar North (GTA 個studio), Skyscanner, Skyscanner (如果你唔介意少少紅底當係打份工), Adobe(?), RBS... 係金融嘅話應該都幾多。
其實Glasgow會仲多,成棟JP Morgan喺嗰度。
唔知喎…我UG year 3 咋師兄😂😂😂
愛丁堡係咪好多中國人?
有冇買過蟶子皇黎食😍
係城市就多。愛丁堡大學UG 三萬幾人有四千幾個大陸人你讀Science and Engineering仲多。
不過佢哋都係自己一個圈子啲鬼佬都唔係太鍾意佢哋。
你去同吖叉做friend係最佳選擇。
冇我係食三文魚多啲,又平又正
愛丁堡四五月有櫻花正
天氣就五六月最正,成日有太陽
高地好睇過J圖
天空島冇去過不過啲frd話正
愛丁堡似終係死火山好撚斜你留多一晚好啲我驚你腳斷
btw 恭喜ching
讀PhD要睇你揀邊間大學, 當然大學越出名越難. 知名大學PhD通常全球招生, 所以入學門檻同local應該分別唔大. 但外地生因學費同生活費貴大多都要拎scholarship先讀到, 當然scholarship競爭就大好多. studentship大約15000磅一年連學費減免. 順帶一提, 係英國要報PhD前最好搵個心儀prof傾傾先, 盲中中報機會細好多.

研究搵工要睇你係邊方面, 如果係熱門科目例如AI當然邊度都有工, 但其他方面只可以講一定冇倫敦咁多.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞