[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
aigh!
1. dont think so, English water差好多
2. 喺度咁耐, 都覺得大家都互相尊重, 我好似本地人朋友多過華人/亞洲人朋友, 但其實我係毒撚都冇乜朋友
3. 我都覺得係
4. 有巴士, Glasgow有地鐡, Edinburgh有tram, 係夜左, 班次少左就會唔方便
請問 Scotland 平均既租金同生活費會唔會平過 England?
大約會平幾多個 percent?
Scotland & England 城鄉差距都比較大好難直接比較
你話住Edinburgh vs Hull點比較
我明你意思:
Scotland 有市區都有郊區
Similarly, England 有市區亦都有郊區

如果 Edinburgh 同 Manchester 比呢?
Edinburgh應該貴過Manchester啦
補充:差唔多兩年前搵工轉望過下,Edinburgh租金明顯貴過Manchester一截,不過人工都高啲
如果住 Edinburgh 果d new towns 好似 livingston 會唔會平少少?
livingston係平好多,但好多人住住下就會後悔,寜願住貴番少少,因為兩頭唔到岸
因為罪案率定係咩問題?
我意思係如果只係坐公共交通工具,去glasgow/ edinburgh都要花唔少時間,真係兩頭唔到岸
住,真係會平啲,但就會用多左時間喺交通,冇揸車就會有啲唔方便
我依家打算首先係果邊租間屋買架車先
到搵到工先再諗搬去第二度....
有車都還可以既
搭巴士入Edinburgh 你預個半鐘到大街
然後再要轉車
我唔係好sure頭半年可唔可以開車
因為我當時係要住滿半年先係"居民"
居民先可以用香港(或其他國家)車牌換英國牌,或學車
我嗰時睇過,頭半年只可以用國際車牌租車,而唔係買車?!(真係唔sure,你知既話,話埋比大家知)
係呀,轉車停車真係好煩
夜左少車,真係要睇住時間番屋企
好耐之前我住愛丁堡北面,夜左,一個鐘得一班/ 兩班車,都幾唔方便
英國唔需要用國際車牌....如果你租車就咁用香港車牌就得
同埋你夠半年就可以轉做英國牌...不過多數都唔會 check 你 residency
你有地址就可以申請
咁頭半年係唔係都未買到車?只係租到車?
因為要有本地牌先買到車同保險嗰啲...

我嗰時換牌要比passport number佢,我朋友係要寄埋passport過去,所以佢係會知你大約住左幾耐,所以我唔建議提早大多換牌,夠半年先做

同埋,換左牌,你既香港牌會比佢地收左,應該係佢地唔想我地同時有兩個地區車牌,有灰色地帶比我地(我覺得)
平時咪又係15-20分鐘一班
仲要係3架唔同路線擺埋一齊計先15-20

利申 以前住Broxburn
嗰時得一架到我屋企,其他都係落左車要行幾個字
所以都好掙扎,唔知係去隔離街上車,之後行幾個字,定係企喺度吹多幾個字風
試過行左去隔離街想上車,但淨係見到車尾燈,咁就又行番去原本個站,又係車尾燈,又可以重新等過
係Aye
U幾歲 有能力負擔飛去幾星期既機會成本 點到有幾十萬身家 夠俾首期
aye
5年前只係帶住2千英鎊過黎
我一個月既機會成本係唔會有十萬...

假如有幾十萬, 夠首期都好, 仲有其他律師嗰啲錢要比, 如果比完首期, 變到1蚊都冇, 咁都係生活唔到...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞