[你問我答] 蘇格蘭生活5年

1001 回覆
165 Like 18 Dislike
我都兩年幾冇去過高地sosad
離題少少先

上網睇英國城市評論(綜合樓價物價治安環境),愛丁堡排頭一二,另外威爾斯卡迪夫都非常唔錯,排第三好似

而且卡迪夫比愛丁堡生活費仲要平啲啲,所以都可以考慮吓
都岩。但都有唔少人會講會就份工去住,份岩自己既工喺邊,就去邊住
因為太掛住Highland風光,真係好正
我都好似打錯字
好多工都會問 "are you willing to relocate"
係,我都講到一舊舊
係囉,有時為左份工,都會搬
我差啲都為左份工要搬去aberdeen
Scotland(其實成個英國都係)搵工唔係話針住一個地方搏命搵就一定會搵到
為份工搬上搬落係好閒既事
所以未搵到工就走去簽死一年租約係好傻豬既事
而加scotland租屋唔會簽死一年或半年,份約只會有開始日,要搬走既話,早一個月通知就得
屌你正喎,幾時有咁既事
前幾年搵工時都好似未係咁
好似係18年開始
但剛到埗無工作證明,業主唔係會要求你交半年先肯租?
呢個真係好問題
有機會會又可能會多啲deposit,岩岩到步真係唔易,又要有工先搵到住,但又要有住址先攞到NI number...
有時agent/ landlord唔單止會問租客做緊乜工作,仲有機會要租客有擔保人...
唔介意既話其實可以住啲租一間房住一排先,通常租房既要求就冇咁高既,到穏定先搬
其實預咗租一間房/en suite
如果你未有工etc. 你可以問landlord/agent 一次過收六個月租先,或者揾自己喺英國嘅熟人做guarantor(如果你交唔到租佢要代你交)。

其實除咗用Zoopla/Rightmove揾Agent 樓之外,其實仲可以用Gumtree揾私人flat 直接contact landlord (個價通常會平啲,因為唔使俾Agent fee,你同landlord傾掂數就得)。

通常每個城市/地區都有一個flat share group你可以睇下有冇啱你心水。

ensuite 嘅flat 其實少見,通常都係學生宿舍先有,就算普通flat 都可能係主人房。
仲有依家啲樓幾平吓因為冇人租(不過九月啲學生返黎應該又會貴返,純粹你因為武肺畢業生斷曬約同其他大學生未揾到樓就返咗屋企)
哈哈我覆得仲慢 香港工程狗成日要ot

再爬埋後面d post
原來巴打做咗野先再過蘇格蘭讀書
(應該無睇錯掛)
係咩野吸引到你去蘇格蘭呢?
你覺得咩方面比較需要時間適應?
巴打係Wales?
幾friendly 喎
香港做左兩年野,之後黎scotland再做左兩年野先讀書
岩岩讀書第一年有啲難適應,個節奏同香港好唔同,同埋又做左幾年野,真係要啲時間去pick up番

首先我係唔想去一個太忙既地方住,啫係London 咁,我覺得反正我係想改變生活,咁就去一個唔係咁同香港一樣咁忙既地方
黎scotland生活前係冇黎過scotland旅行,但去過London,所以覺得自己唔會鐘意。我鐘意呢度既人有民族主義,有勇氣講獨立
當時點解會去咗蘇格蘭?
公司派去??
外國人去搵工難唔難

我都想搵個近大城市嘅小鎮 周末先去下大城市
平時想靜靜地休息
喺香港做左兩年野,覺得好唔掂,又唔多鐘意,所以先會想改變下
我覺得你唔揀工番既話,唔太難
蘇格蘭三文魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞